Англия започва със съседско островно дерби след ерата “Саутгейт”, подмладена Германия стартира срещу познат съперник

Третият ден от стартиралия турнир за Лигата на нациите предлага 9 срещи, в които ще видим отбори като Англия и Германия, които претърпяха съществени промени след края на изминалото Евро 2024.

Англичаните стартират участието си в надпреварата в по-ниската дивизия “B” след лошо представяне в последното издание, в което не спечелиха нито един мач. Началото няма да е лесно и започва с гостуване на съседите от Ейре, като със сигурност мачът ще предложи много емоции и битка. След като изведе тима до два поредни европейски финала, селекционерът на “трите лъва” Гарет Саутгейт напусна поста си и сега отборът ще бъде воден от временния заместник Лий Карсли. Англичаните ще бъдат без някои от звездите си като Джуд Белингам, Фил Фоудън, Коул Палмър и Оли Уоткинс, като междуременно Киърън Трипиър обяви отказването си от националния отбор, а не бе повикан и Кайл Уокър.

Гостуването на Ейре ще е по-специално за Деклан Райс и Джак Грийлиш и едва ли ще е от най-леките

Предстои да видим как ще изглежда променената Англия срещу надъхания отбор на ирландците, които също са с нов селекционер - исландецът Хеймир Халгримсон. Той знае как се побеждават англичаните, след като бе част от щаба на родината си за историческата им победа с 2:1 на осминафинала на Евро 2016. Мачът със сигурност ще е по-специален за Деклан Райс и Джак Грийлиш, които имат записани мачове за младежките отбори на Ейре, а халфът на Арсенал е играл дори и в три приятелски срещи за мъжкия тим на “детелините” преди да избере да представя “трите лъва”. Новият временен селекционер на англичаните Карсли пък има цели 39 срещи в кариерата си като играч именно за Ирландия, така че за него мачът също ще е по-особен.  Компания на Ейре и Англия правят още отборите на Гърция и Финландия, които ще се срещнат в южната ни съседка.

В другата група от лига “B” се срещат само тимове, които играха на Евро 2024. Украйна е домакин на Албания, като и двата отбора оставиха добри впечатления на изминалите еврофинали, въпреки че отпаднаха още в груповата фаза. Компания им правят още тимовете на Грузия и Чехия, които ще играят в Тбилиси, а само преди няколко месеца премериха сили и на Европейското първенство, където завършиха с равенство 1:1.

В другата най-интересна среща за деня в дивизия “А” обновеният и подмладен тим на Германия посреща Унгария в Дюселдорф. Бундестимът бе напуснат от редица фундаментални фигури като ветераните Тони Кроос, Мануел Нойер, Томас Мюлер и Илкай Гюндоган, като германците вече са с нов капитан, а именно Йошуа Кимих. Преходът към подмладяване без такива играчи със сигурност няма да е лесен за селекционера Юлиан Нагелсман, но въпреки това в страната остават оптимисти за националния отбор след доброто представяне на Евро 2024. Съперникът Унгария пък е повече от познат, като двата тима се срещнаха на еврофиналите, а мачът бе спечелен от Германия с 2:0.

В другата среща от същата група тимът на Нидерландия посреща промотираният в тази дивизия тим на Босна и Херцеговина. “Лалетата” се представиха много добре на Евро 2024, където достигнаха полуфиналите и ще се надяват да продължат с добрите игри. Най-коментираното в последните дни в Нидерландия е скандала между селекционера Роналд Куман и вече бившия национал Стивън Бергвайн заради трансфера на крилото в Ал-Итихад. Босна пък ще се надява да поднесе изненада и да спре ужасната си серия от 6 поредни загуби.

Най-ранният мач за деня от 16:00 часа ще противопостави Фарьорските острови на Северна Македония, а по-късно е срещата между Армения и Латвия, като двата мача са от дивизия “C”.

В най-долната лига “D” Молдова посреща Малта, а в групата им е още аутсайдерът Андора.

Още от Футбол свят

Виж всички