Губи ли своята тежест титлата във Формула 2?

Губи ли своята тежест титлата във Формула 2? Това е въпрос, който все повече и повече хора от света на моторните спортове започват да си задават.

Шампионатът се слави с това, че е последната стъпка преди Формула 1 и по пътя на логиката това би трябвало да означава, че спечелването му ще носи голяма тежест при избора на пилоти от страна на отборите. Действителността обаче се оказва съвсем различна.

Откакто ГП2 сериите бяха ребрандирани на Формула 2 през 2017 година шампионатът е имал седем различни шампиони, което е напълно очаквано предвид правилото, че щом спечелиш титлата, ти нямаш правото повече да караш във Формула 2. От тях петима са достигнали до Формула 1, но едва трима са го направили веднага след спечелването на титлата във Формула 2.

Това са Шарл Леклер, Джордж Ръсел и Мик Шумахер, които станаха шамиони съответно през 2017, 2018 и 2020. Другите двама шампиони, които стигнаха до Формула 1, са Ник де Врийс (2019) и Оскар Пиастри (2021). И двамата обаче трябваше да изчаката по една или повече години, за да получат шанс да карат във Формула 1. Пиастри дебютира през 2023 с Макларън, а Де Врийс направи едно участие с Уилямс през 2022, преди да изкара половин сезон като титуляр в Алфа Таури през 2023.

Последните двама шампиони във Формула 2, Фелипе Другович и Тео Пуршер, досега не са получили шанс да карат във Формула 1 и изглежда, че те дори няма помиришат стартовата решетка. Очакванията са тяхната съдба да сполети и Исак Хаджар, който е на път да спечели титлата тази година, но за него няма да има място в Ред Бул.

Всъщност от пилотите, които са в челото на Формула 2 в момента, единствено вторият Габриел Бортолето е свързван с място във Формула 1 за следващата година. Бразилецът е един от кандидатите за свободния болид в Заубер.

Бортолето тръгна последен, но спечели на "Монца" заради колата на сигурността

В същото време догодина във Формула 1 със сигурност ще има трима новобранци, но нито един от тях не е печелил титлата във Формула 1. Джак Дуън завърши трети през миналата година, докато Андреа Кими Антонели и Оливър Беарман заемат съответно шестото и 14-то място във временното класиране през сезон 2024.

Хаас потвърди Беарман за Гран При на Азербайджан

Франко Колапинто, който направи своя дебют във Формула 1 по време на Гран При на Италия миналата седмица, е седми във Формула 2 с една победа и два подиума на своята сметка.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти