Без точки за Цолов в последния старт за сезона, италианец стана шампион без победа

За втори пореден ден Никола Цолов стана невинна жертва на грешка на свой конкурент в надпреварата от Формула 3 на „Монца“ и не успя да се пребори за точки от последния старт за сезон 2024.

Удар от съперник лиши Никола Цолов от шанса за точки на "Монца"

Цолов стартира 16-ти в дългата надпревара в „Храма на скоростта“ и в първите обиколки напредна. В третия тур той се бореше с Люк Браунинг за 12-то място в спирането за „Аскари“, но британецът спря прекалено късно, блокира задните си гуми и се завъртя, което принуди Никола да мине през зоната за сигурност.

Така Българския лъв потъна до 22-та позиция и след колата на сигурността, която се появи заради масовата катастрофа на Киан Шийлдс, София Фльорш и Матиас Сагасета на изхода от „Аскари“, Никола напредна до 15-то място. Впоследствие обаче той беше изпреварен от други пилоти и в крайна сметка завърши на 19-та позиция.

Цялото внимание днес обаче приковано от битката между Леонардо Форнароли и Габриеле Мини за титлата. Форнароли започна състезанието с аванс от пет точки спрямо своя сънародник и почти през цялото време той държеше инициативата.

В последните обиколки обаче той беше изпреварен първо от Мини, а след това и от Кристиан Менсъл, което даде предимство на Мини от само една точки. В последния завой на последната обиколка обаче Форнароли си върна третото място от Менсъл със страхотна атака срещу австралиеца и така спечели титлата със аванс от два пункта пред Мини.

Интересното е, че Форнароли не спечели нито едно състезание в хода на сезона, докато Мини регистрира един успех в основното състезание в Монако. По-малкото нули, по-доброто постоянство и едната спечелена квалификация повече на Форнароли обаче му позволиха да спечели титлата с общо 150 точки.

А победата днес беше за Сами Мегетуниф, който спечели с аванс от 3.9 секунди пред Мини, който на свой ред завърши на 0.6 пред Форнароли. Менсъл, Алекс Дън, Матиас Стеншорн, Тим Трамниц, Ноел Леон, Лорънс ван Хьопен и Дино Беганови оформиха зоната на точките в последния старт за сезон 2024 във Формула 3.

В крайното класиране Форнароли завършва на първото място със 150 точки, Мини е втори със 148, а трети със 128 се класира Браунинг. Никола Цолов финишира втория си сезон във Формула 3 на 11-то място със 75 точки и три победи на своята сметка.

Сезон 2025 във Формула 3 ще стартира между 14 и 16 март на пистата „Албърт Парк“ в Австралия. Тогава своя дебют ще направи и новият автомобил, който беше представен във вчерашния ден.

Снимки: Спас Генев/spasgp.com

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти