Антонели и Дуън искат един и същи номер за догодина

Двамата дебютанти във Формула 1 през следващия сезон: Андреа Кими Антонели (Мерцедес) и Джак Дуън (Алпин) са поискали догодина да се състезават с един и същи номер – 12.

Постоянните номера на пилотите във Формула 1 се потвърждават от ФИА и в такива ситуации се прилага простото правило, че първият по време е първи по право.

Кими Антонели ще се опита да върне Италия на върха във Формула 1

Но този казус ще се окаже малко по-сложен. Дуън вече обяви във видео на Алпин за това, че ще кара с №12 догодина, но пък Антонели стана първият от двамата, който използва този номер – вчера в първата свободна тренировка за Гран При на Италия на „Монца”.

Джак Дуън потвърди с кой номер ще кара във Формула 1

През тази и миналата година Дуън използва №61 в първите свободни тренировки, в които кара за Алпин, а в по-малките формули – Формула 2 и Формула 3 преди това пилотите нямат право да си избират номерата, които се разпределят на отборите според класирането им за предишния сезон.

Мерцедес потвърди Андреа Кими Антонели за сезон 2025

В тези случаи ФИА мотивира решенията си, а и предварително се изисква от всеки пилот, който заявява номер, да има и резервен вариант, така че предстои да видим кой ще кара с номер 12 догодина.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти