Кими Антонели ще се опита да върне Италия на върха във Формула 1

Въпреки славната история, която отборът на Ферари има във Формула 1, тази на италианските пилоти е доста по-различна.

Италия има само двама световни шампион в лицето на Джузепе Фарина и Алберто Аскари, които печелят три от първите четири сезона в цялата история на Формула 1. След това италианските успехи са изключително ограничени и дори победите за италианците са малко на брой.

В цялата история на Формула 1 Италия има едва 43 победи в точно 1116 проведени състезания. От тези 43 успеха общо 18 са за Фарина и Аскари, а единствените други италианци с повече от едва победа са Рикардо Патрезе (6), Микеле Алборето (5), Джанкарло Физикела (3) и Елио де Анджелис (2). Тези 43 успеха поставят Италия на осмото място във вечната ранглиста зад Великобритания (313), Германия (179), Бразилия (101), Франция (81), Нидерландия (61), Финландия (57) и Австралия (44).

Последната италианска победа датира от 19 март 2006 година, когато Физикела триумфира в Гран При на Малайзия. А последният подиум за представител на „Ботуша“ е второто място на Ярно Трули в Гран При на Япония на 4 октомври 2009 година.

Надеждата на Италия тази негативна серия да бъде прекъсната ще бъде Андреа Кими Антонели, който по-рано днес беше потвърден като пилот на Мерцедес за сезон 2025. Антонели дори не е бил роден при последната победа на своята родина и надали помни последният ѝ подиум.

Мерцедес потвърди Андреа Кими Антонели за сезон 2025

Догодина обаче той ще има много добър шанс да промени всичко това, особено, ако Мерцедес продължи с положителната траектория на развитие, която показва през последните месеци.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти