Ивайло Воденов: Успехът на Йоана Илиева е исторически за България

Треньорът на Йоана Илиева коментира най-доброто представяне на България на Олимпийски игри, след като Илиева стана 10-а в Париж 2024.

“Успехът е исторически. 10-ото място е много добър успех за състезател на 23 години - първа олимпиада. Но, тя знае много добре, че тя бе подготвена за по-добро класиране. Но големите очаквания май изиграха лошо. След като отминаха няколко дни, мога да потвърдя, че това е най-доброто класиране на България на олимпийски игри и представянето на Йоана е много добро”, заяви Ивайло Воденов.

Йоана Илиева в "Интервюто на Sportal.bg": Нямам търпение за следващите 4 години, мисля за медал в Лос Анджелис

“Тези 13 държави, които участваха на олимпийската квалификация, бяха тези, които не бяха класирали нито един състезател за Париж 2024. Йоана бе в страхотна форма и ги победи всичките. Всички колеги ми казваха, че ако така играе Илиева на Олимпиадата няма да има кой да я спре”, добави наставникът на Йоана Илиева.

“Европейското първенство за девойки до 23 години бе доста натоварващо. Ние станахме европейски шампионки отборно и това допълнително изразходва Йоана. Тя участва и заради отбора. Емоционално тя се раздаде много”, каза още Воденов.

“Йоана е от състезателите, които не трябва да я наблюдавам или следя. Тя го осъзнава и прилага спазването на режима”, коментира треньора на Илиева.

“Самото състезание в Париж бе нетрадиционно. Имаше страшно много време между всеки мач. Имаше по 2 часа. Можеше да се настроиш, притесниш. Тя попадна в най-силния поток. А знаеше, че трябва да играе за финал. И биеше ли, тя отиваше срещу французойката, която бе любимка на публиката. Тя получи 0-7 в един период на бой, който тя не е допускала от дете”, категоричен бе Воденов.

“Изненадвам се, че Йоана е толкова готова да продължи да работи след Олимпийските игри в Париж. За първи ден след Олимпийските игри, аз си мисля едва днес за фехтовка”, смяна Ивайло Воденов.

“На 1 септември заминаваме на Белмекен, където Йоана стартира подготовката си И така започваме до юни месец, когато е световното първенство. “Ще имаме ли отбор за Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028? Има много време. Имаме много състезателки. Ще направим всичко възможно, за да го постигнем”, категоричен бе Ивайло Воденов.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти