Хорхе Мартин призова за промени в правилата за дългите обиколки

Пилотът на Прамак Дукати Хорхе Мартин призова за промени в правилата за дългите обиколки след наказанието, което той получи във вчерашния спринт в Австрия.

Агресивният Баная принуди Мартин да сгреши и спечели спринта в Австрия

Испанецът и неговият съперник за титлата Франческо Баная водеха един страхотен дуел в самото началото на надпреварата и само в първата обиколка те неколкократно размениха позициите си. В началото на втория тур обаче Мартин обърка спирането за шикана и скъси леко трасето, но се върна на пистата зад Баная.

Баная: Битката с Хорхе беше много интензивна

Въпреки че реално той не спечели никакво предимство от тази си неточност испанецът все пак беше наказан с минаване през дългата обиколка. Причината за тази санкция беше правилото в MotoGP, което изисква от пилотите те да загубят секунда в рамките на сектора, в който са напуснали трасето. Според Мартин това е нечестно, тъй като състезателите така или иначе губят време, излизайки от пистата.

„Със сигурност правилото трябва да бъде преразгледано. Състезанието щеше да е по-забавно и по-зрелищно. Мисля, че щях да мога да се боря с Пеко, изчаквах малко преди да започна да го натискам.„В крайна сметка има много неща, за които трябва да мислим едновременно. Когато атакувах аз продължих направо и те ме пратиха в дългата обиколка. След като загубих време с излизането си извън пистата не мисля, че е честно да получавам и наказание. Не виждам нуждата за такова, след като вече съм загубил време.„Аз не продължавам направо, защото го искам. Продължавам направо защото съм на лимита и се боря. В тези обстоятелства губя време. Може би най-доброто нещо ще е да оставим състезанието да продължи и да се наслаждаваме на битката“, каза Мартин пред испанската версия на DAZN след спринта вчера.

Мартин: Без дългата обиколка щеше да е по-добре

След наказанието си вчера той се смъкна от второто на третото място зад Марк Маркес. Падането на шесткратния световен шампион малко преди финала обаче върна втората позиция на Мартин, който ограничи максимално щетите в битката за титлата. Преди днешното състезание на „Ред Бул Ринг“ той и Баная имат равен актив от по 250 точки на върха на класирането, но предимството е за световния шампион, който има повече неделни победи.

Баная и Мартин се изравниха на върха в MotoGP

Мартин и Баная ще потеглят от първите две позиции на стартовата решетка в състезание, което обещава да е много интересно. То ще стартира в 15:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти