В Мерцедес са били близо до заповедите от бокса на “Спа”

Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф призна, че в последните обиколки на Гран При на Белгия в бокса са били близо до това да прибегнат до заповеди от бокса. Двамата пилоти на тима Джордж Ръсел и Люис Хамилтън бяха начело на колоната, като 7-кратния световен шампион се доближи до лидера, но така и не го атакува. След финала победителят Ръсел беше дисквалифициран заради по-лек автомобил и Люис взе победата.

“Ако имаше още една обиколка, то вече щяхме да обсъдим възможността за заповеди от бокса - призна Волф. - Но съм доволен, че не се наложи да казваме на пилотите ни да си разменят местата.”

В Мерцедес планират да използват проблемния под от "Спа" и в Нидерландия

Ръсел спечели с амбициозна стратегия само с един бокс, като кара с твърдите гуми от 10 обиколка до финала и постижението му се оказа изненада както за Хамилтън, така и за другите пилоти в челото, които покриха дистанцията с две смени на гуми.

От Мерцедес посочиха вероятната причина за дисквалификацията на Ръсел

Сега Волф обясни, че стратегията с един бокс на Ръсел не е била насочена срещу Хамилтън, както и че тя е станала възможна в хода на състезанието, когато Джордж и тимът са разбрали, че твърдите сликове се представят много по-успешно от очакваното.

ФИА върна “мулетата” във Формула 1

“Пилотът няма пълната картина докато е в колата на пистата, но Люис каза, че гумите му са в добро състояние - обясни Волф. - Също така, в този момент от състезанието никой не се беше ориентирал към стратегия с един бокс. Ние трябваше да мислим зад автомобилите, които идваха зад нас и те логично заложиха на два бокса, така че и ние поехме в тази посока с Люис. Изборът на стратегия при Хамилтън беше напълно правилен. Но към онзи момент не можехме да предвидим, че стратегията с един бокс ще е възможна. Ако беше така, всички в челото щяха да се насочат към нея.”

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти