УЕФА повдигна обвинения на Мората и Родри след провокациите към Англия

УЕФА повдигна официално обвинение към двамата лидери на Испания Родриго и Алваро Мората за отправените политически послания, информира европейската преса. Двамата играчи скандираха “Гибралтар е испански” по време на празненствата в Мадрид след спечелването на европейската титла и прибирането на отбора в родината. Сега от европейската футболна централа потвърдиха, че срещу тях са повдигнати обвинения, тъй като техните действия нарушават общоприетите принципи на действие и категоричната забрана за отправяне на политически послания.

В Гибралтар доволни от действията на УЕФА срещу Испания

Футболната федерация на Гибралтар също излезе с официална позиция, в която се осъжда поведението на двамата футболисти на Испания.

“Асоциацията получи съвет да подаде оплакване в УЕФА във връзка с неприемливите и провокативни песни и скандирания, свързани с Гибралтар, които бяха дело на мъжкия национален отбор на Испания след триумфа им на Евро 2024. Няма място за подобно поведение във футбола,” се казва в изявлението.

Родри и Мората: Гибралтар е испански

Гибралтар е английска отвъд морска територия в най-южната част на Пиринейския полуостров. Тя включва Гибралтарската скала и е отделена с пясъчен провлак от самия полуостров и съответно европейския континент. Тя заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток и между Средиземно море и Атлантическия океан, като е един от легендарните Херкулесови стълбове. Гибралтар е собственост на Испания от 1602 година до 1704 година, след което е превзет от нидерландско-английския флот. През 1713 официално става собственост на Великобритания.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти