От VR46 не са доволни от намаляването на бройката заводски Дукати-та в MotoGP

След като отборът на Прамак обяви, че ще се раздели с Дукати в края на сезона в MotoGP, за да започне работа с Ямаха, от италианския производител разкриха плановете си да имат по-малко заводски мотори в кралския клас догодина.

В момента Дукати има общо четири заводски машини – две в основния тим и две в този на Прамак. В същото време VR46 и Грезини разполагат едногодишни мотори, което малко или много ги поставя в по-неизгодна ситуация, независимо колко близки като представяне са отделните версии на Desmosedici GP.

По-малко заводски мотори на Дукати в MotoGP догодина

Догодина обаче няма да има два допълнителни заводски мотора, а само един. По всичко личи, че той ще бъде даден на VR46 и ще бъде поверен на Фабио Ди Джанантонио. Така екипът на Валентино Роси ще разполага с две различни версии на Desmosedici GP за двамата си пилоти.

Решението за бъдещето на Ди Джанантонио в MotoGP вече е взето

Това решение на шефовете на Дукати да има един актуален мотор по-малко на стартовата решетка догодина обаче не се харесва много на VR46.

„Дори генералният мениджър на Дукати Джиджи Дал'Иня ни похвали за ръководенето на тима. За 2025 те избраха нас за основен партньор, след като Прамак си тръгва, но това така или иначе щеше да се случи през 2027, независимо от Прамак. Не съм съгласен много с Дал'Иня за GP25, защото ние ще имаме само един актуален мотор, а искахме два, както винаги е било.„Но за късмет или не Дукати решават. Ние ще имаме един и толкова. Ще се опитаме да извлечем максимума от него, дори и другите марки да имат по четири актуални мотора, ние ще имаме три. Но пък по този начин ние ще станем по-уникални, защото от трите мотора два ще са червени, а третият ще е нашият“, заяви ръководителят на VR46 Алесио Салучи.

Дясната ръка на Валентино Роси също така коментира и възможността Франко Морбидели да кара за тима на Доктора догодина. В момента Морбидели, който е част от академията на Роси, кара за Прамак и най-вероятно ще се раздели с отбора в края на годината, за да не се налага да работи отново с Ямаха.

Ще остане ли Морбидели в Прамак, за да работи отново с Ямаха?

„Много ще се радвам! Много го обичам, така че ще се радвам да работя с него, от много време го казвам това. Може би догодина ще стане реалност. Да, ние бихме дали шанс на друг човек от академията, но има още много време, много неща трябва да си дойдат на мястото. Ще се радвам, но да почакаме още няколко седмици“, заяви Салучи.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти