5-о място за Никола Цолов на „Силвърстоун”

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши 5-и в спринтовото състезание от седмия кръг за сезона на британската писта „Силвърстоун”. Състезанието беше отложено от сутринта заради силен дъжд и се проведе при слънчево време и на суха писта.

Никола стартира 8-и, като в първата обиколка Габриеле Мини, който е втори в общото класиране успя да мине пред него. Почти веднага имаше виртуална кола на сигурността заради полуразпаднала се гума, паднала на пистата, а при зеления флаг Никола веднага атакува Мини и си върна 8-ото място.

Никола Цолов влезе в топ 10 на квалификацията на "Силвърстоун"

Веднага след това пък имаше кола на сигурността заради инцидента на „Копс” между Оливър Гьоте и Макс Естерсън, но в 8 обиколка състезанието беше рестартирано. Цолов преследва движещите се пред него Алекс Дън и Чарли Вурц, атакува ги в 12 обиколка, а те се удариха секунди след това.

Британците взривиха трибуните на "Силвърстоун", окупирайки топ 3 в квалификацията

Така Никола излезе шести, преследван от Мини, а в последните 3 обиколки двамата се бореха ожесточено за 6-ото място, като италианецът подложи на страхотна преса Цолов, който обаче издържа. Никола отби най-опасната атака на Мини в завоя „Уудкот”, като пресече цялата писта, за да не даде шанс за атака и на свой ред атакува съотборника си в АРТ Гран При Кристиан Менсъл, който беше с предупреждение за неспазване на ограниченията на трасето.

След финала Менсъл беше наказан с 5 секунди и това изкачи Никола на петото място в крайното класиране. Това е четвърто поредно състезание, в което Никола печели точки – серия, която започна във втората надпревара в Барселона.

Победата взе Арвид Линдблад, който стартира втори, но поведе още преди първия завой и стана първият британец, спечелил старт от Формула 3 пред родна публика на "Силвърстоун".

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти