Ще продължи ли приказката на Турция, или Нидерландия ще заяви още по-сериозни амбиции за финал?

Нидерландия и Турция излизат в последен двубой от 1/4-финалите на Евро 2024 от 22:00 българско време, който трябва да определи последния отборът, който ще срещне победителя от по-ранния сблъсък днес между Англия и Швейцария. Двата тима стигнаха по доста различен начин до тази фаза на турнира, тъй като “лалетата” не изнесоха най-убедителните си мачове в груповата фаза и с едва четири точки се промъкнаха като трети в подреждането. Възпитаниците на Роналд Куман изнесоха най-впечатляващото си представяне в първия си мач в елиминационната фаза, преминавайки през Румъния абсолютно категорично с 3:0.

“Лалетата” се разиграха и отнесоха Румъния

От своя страна турците направиха силни мачове в груповата фаза и дори бяха определяни като една от приятните изненади. В своя 1/8-финален двубой те трябваше да срещнат друг тим, който бе определян по този начин - Австрия и след много здрава битка и страхотно представяне на Мерих Демирал, който заби и двете попадения за успеха с 2:1 те прескочиха това препятствие. По този начин южните ни съседи отмъстиха на австрийците за унизителната загуба с 6:1 през март и ги изхвърлиха от турнира. Интересен за отбелязване в случая е факта, че именно по този начин е завършил и последния сблъсък на Нидерландия срещу “лунните звезди” на Мондиал 2022, когато с Луис ван Гаал водеше "лалетата".

Момчетата на Винченцо Монтела демонстрират отлично представяне пред гола до момента на европейските финали в Германия, като единствено Испания и Германия бележат по-често. Те обаче показват много слабости в отбрана и бяха близо до това дори да допуснат изравняване срещу Австрия в последните секунди, ако не бе фантастичното спасяване на Мерт Гюнок. Монтела ще има възможност да разчита отново на своята голяма звезда Хакан Чалханоолу, но героят от мача на 1/8-финалите Демирал ще бъде наказан.

УЕФА започна разследване срещу героя на Турция заради поздрав към “Сивите вълци”

За тимът на Нидерландия това е първо достигане на тази фаза на турнира от Евро 2008 година, когато те изненадващо загубиха от Русия. Момчетата на Куман подобно на своя противник демонстрират добро и разнообразно представяне в предни позиции, като записаха висок коефициент на очаквани попадения, но също така и слабости в отбрана, което е сериозна предпоставка за атрактивен двубой с повече попадения.

Състави:

Нидерландия (4-2-3-1): Вербруген, Аке, Дъмфрис, Де Фрай, Ван Дайк, Райндерс, Схаутен, Мален, Симонс, Гакпо, Депай

Турция (4-2-3-1): Гюнок, Кадиоглу, Бардакджъ, Акайдън, Мюлдюр, Йозджан, Айхан, Йълдъз, Чалханоолу, Гюлер, Йълмаз

Още от Футбол свят

Виж всички