Ще се върне ли Германия във Формула 1?

От известно време насам Германия отсъства от картата на Формула 1, като причините за това са основно две – интересът на феновете намаля защото няма германски пилот в челото и таксите за организиране на състезание са много високи. А спорадичните стартове там само потвърждават тезата, че в момента германските фенове не се вълнуват особено от Формула 1.

След Михаел Шумахер германците не успяха да се асоциират със Себастиан Фетел и Нико Розберг въпреки световните им титли и интересът към Формула 1 рязко спадна. В същото време собствениците на „Нюрбургринг” и „Хокенхайм” в прав текст признаха, че таксите, които Формула 1 иска за организиране на старт са непосилни за тях.

Норис смята, че Верстапен все по-трудно ще печели победи

Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали обаче демонстрира сдържан оптимизъм за бъдещето на Германия в световния шампионат.

Леклер: Ферари намери решение на проблемите от Канада

„Германия имаше супер успешни пилоти като Михаел Шумахер и Себастиан Фетел, имаше интерес, който след това изчезна – обясни италианецът. – В момента същото се случва и в Бразилия, на публиката й липсва големият герой. Но съм убеден, че интересът в Германия ще се върне с Мерцедес и Ауди. Любовта към спорта не може да изчезне просто така, според мен, има добри шансове страстта към спорта да се върне в Германия.”

Беарман отрече, че вече е подписал с Хаас

Наскоро Доменикали обясни, че в близко бъдеще календарът няма да расте повече от сегашните 24 състезателни уикенда, което означава, че някои от европейските стартове ще трябва да се редуват тъй като има огромен интерес от нови кандидати за организират състезания. А това прави позицията на Германия още по-трудна, тъй като таксите за кръг от Формула 1 няма да намаляват. А от изказването на Доменикали става ясно, че може би новият елемент в уравнението – Ауди, може да е катализаторът, който да активира интереса на феновете – заради потенциалната битка с Мерцедес.

Доменикали прогнозира увеличаване на спринтовете

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти