ФИА отвори вратата за по-ранен дебют на Антонели във Формула 1

Международната автомобилна федерация (ФИА) публикува промени в своя Международен спортен кодекс, които засягат правилата за издаването на суперлиценз, който е необходим за участие във Формула 1.

Според досегашните правила едно от задължителните изисквания бе съответният пилот да има навършени 18 години, за да има правото да получи лиценз. След промените такъв ще може да бъде издаден и на 17-годишни състезатели, които, по преценка на ФИА, са показали „невероятни способности и зрялост“ при управлението на едноместни формули. Освен това от ФИА са премахнали изискването всеки пилот, който иска да получи суперлиценз, да има валидна шофьорска книжка.

Волф загатна кой ще бъде заместникът на Хамилтън в Мерцедес догодина

Тези промени отварят вратата пред младия талант Андреа Кими Антонели да направи своя дебют във Формула 1 още през тази годината. В момента италианецът е на 17 години и е спряган за основния фаворит за мястото на Люис Хамилтън в Мерцедес догодина. Тогава той вече ще има навършени 18 години, но съществува възможността Антонели да дебютира още този сезон.

Ръсел не мисли, че ще трябва да бъде ментор на Антонели във Формула 1

По време на уикенда в Маями се появи информация, че от Уилямс са поискали специално разрешение от ФИА Антонели да получи разрешение да кара във Формула 1 преди да навърши 17 години. Това ще се случи на 25 август, денят на Гран При на Нидерландия на „Зандвоорт“.

Мерцедес: Антонели се държи като ветеран на тестовете

След тези промени Антонели, Уилямс и Мерцедес няма да трябва да чакат до 25 август, за да може италианецът да направи своя дебют, ако от ФИА преценят, че той отговаря на нужните условия за „невероятни способности и зрялост“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти