Шестте заповеди на Спалети за успех на Италия на Евро 2024

Селекционерът на Италия Лучано Спалети има шест основни инструкции към своите футболисти, които да бъдат прилагани в мачовете по време на Евро 2024 с цел успешна защита на титлата на “Скуадра адзура” отпреди три години. От “Скай Спорт” разкриват кои са насоките, които треньорът дава на своите играчи в подготвителния лагер на тима:

1. Постоянна преса за смачкване на увереността на противника

Това е с цел да се навреди на самочувствието на опонентите във всяка фаза на играта.

2. Контрол върху играта чрез притежанието на топката

За да диктува мача с физика и техника, Италия трябва да контролира играта с прецизност и добър преход между различните фази.

3. Компактност

Тук става въпрос играчите да са близо един до друг и да няма големи пространства между тях. Това е ключово за тактическия баланс и компактността на целия отбор.

4. Яростна реагресия при загуба на топката

При допуснато отнемане на топката тя веднага трябва да бъде спечелена обратно и контролирана, за да не се даде време за мислене на съперниковия играч.

5. Прибиране в защита

Целта е да не се стига до липса на баланс в случай на загубена топка. Затова инструкциите са: връщане назад, възстановяване на позициите и регрупиране зад линията на изчакване.

6. Ред, изучаване и подготовка, за да се върне пресата

С последната точка се връщаме към първата. Така след успешно реогранизиране и прилагане на тактически ред, тимът е готов отново да пресира.

Още от Футбол свят

Виж всички