Отчаяни мерки в Алпин: Връщат Бриаторе във Формула 1

Слабият старт на Алпин този сезон във Формула 1 може да доведе до отчаяни мерки - като връщането в мениджмънта на тима Флавио Бриаторе. Италианецът се завърна във Формула 1 като съветник по рекламната политика на Стефано Доменикали, но досега нямаше индикации, че той иска да се върне на ръководен пост в бившия му отбор.

Бриаторе ръководи Бенетон, когато Михаел Шумахер спечели първите си две световни титли, а след това беше начело и на Рено, когато Фернандо Алонсо спечели двете си световни титли, както и когато избухна скандала “Крашгейт”, след който Флавио беше отстранен от Формула 1.

Според италианския вестник Corriere della Sera, идеята е на главния изпълнителен директор на гиганта Рено Лука ди Мео, който иска да покани Бриаторе, за да може Алпин да поеме в нова посока. Сега шеф на тима е Бруно Фамен, който миналата година смени освободения в средата на сезона Отмар Шафнауер, а след това запази за постоянно поста. Очаква се, че Бриаторе може да получи длъжността “специален съветник” - роля, която обаче не предполага пряка намеса в работа на отбора на пистата.

Мястото на Окон в Алпин е сериозно застрашено?

Другата интересна новина от Алпин е свързана с амбицията на шефовете на тима да привлекат Ейдриън Нюи - най-успешният дизайнер в историята на Формула 1 на практика вече не работи за Ред Бул, а присъствието му на състезания е свързано с презентациите на хиперавтомобила RB17 пред потенциални клиенти. В италианските медии дори се появи твърдение, че в Алпин са успели да изпреварят всички свои съперници и са постигнали предварително споразумение с Нюи, като идеята е да се изгради напълно нов отбор за сезон 2026, когато влизат в сила новите технически правила във Формула 1. А Бриаторе вече се похвалил, че е говорил с Нюи по въпроса.

В Мерцедес се отказаха от Ейдриън Нюи

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти