Класиране при пилотите в WRC след рали "Монте Карло"

С тоталната си доминация в неделните отсечки на рали „Монте Карло“ Тиери Нювил си осигури максималните 30 точки от първия кръг за сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC).

Белгиецът беше начело в края на съботния ден, след като бе най-бърз и в трите неделни отсечки, включително и в пауърстейджа, за да оформи своя максимум. По този начин той си гарантира аванс от шест точки пред Себастиен Ожие (Тойота), който бе втори в края на съботния ден, завърши втори в пауърстейджа, но бе трети в неделното класиране.

Категоричният Нювил спечели титаничния дуел с Ожие в рали "Монте Карло"

Тъй като осемкратният шампион и през тази година ще участва с ограничена програма в WRC най-близкият реален преследвач на Нювил в генералното класиране е Елфин Еванс. Уелсецът бе начело в началните етапи на състезанието, но постепенно изостана от Нювил и Ожие, за да завърши трети. Той си тръгва от първия кръг за година с общо 21 точки.

Грязин не успя да спечели първото си рали с български лиценз

Класиране при пилотите в WRC след рали „Монте Карло“: 1. Тиери Нювил (Хюндай) – 30 точки 2. Себастиен Ожие* (Тойота) – 24 3. Елфин Еванс (Тойота) – 21 4. Ойт Танак (Хюндай) – 15 5. Адриен Фурмо (М-Спорт) – 11 6. Такамото Кацута (Тойота) – 9 7. Андреас Микелсен* (Хюндай) – 6 8. Николай Грязин** (Ситроен) – 3 9. Пепе Лопес** (Шкода) – 2 10. Йоан Росел** (Ситроен) – 1 11. Грегоар Мюнстер (М-Спорт) – 1 *Пилот, който участва с ограничена програма в WRC през 2024 година **Пилот от WRC2

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти