Oлаф Шолц, Борис Бекер и куп легенди на футбола ще уважат церемонията в памет на Кайзер Франц

Футболни легенди от Байерн (Мюнхен), Германия и цял свят, спортисти, политици и общественици - всички те ще присъстват на възпоменателната церемония в памет на легендата Франц Бекенбауер. Тя ще се проведе на 19 януари (петък) на “Алианц Арена” в 16:00 часа българско време.

Освен двата професионални отбора на Байерн - мъжки и женски, федералният президент на Германия Валтер Щайнмайер, федералният канцлер Олаф Шолц и баварският министър-председател д-р Маркус Зьодер, ще присъстват многобройни други известни личности, за да се сбогуват с футболната икона в тази уникална обстановка, поясняват в официално съобщение от баварския гранд.

Сред тях ще бъдат почетния президент на Байерн Ули Хьонес, ръководителите на шампионите, съотборниците на Бекенбауер и световни шампиони от 1974 г. с Германия Паул Брайтнер, Гюнтер Нетцер, Волфганг Оверат и Райнер Бонхоф, както и дългогодишни легенди на баварците като Франц "Бул" Рот, Филип Лам, Бастиан Швайнщайгер, Марк ван Бомел, Михаел Балак, Мирослав Клозе, Бишенте Лизаразу, Вили Саньол, Жан-Мари Пфаф и Бернд Дюрнбергер.

Сред носителите на Световната купа от 1990 г., когато Бекенбауер бе треньор на Бундестима, ще бъдат Лотар Матеус, Андреас Бреме, Клаус Аугенталер, Пиер Литбарски, Гуидо Бухвалд, Олаф Тон, Руди Фьолер и Карл-Хайнц Ридле. Сегашният и бившият селекционер на Германия - Юлиан Нагелсман и Ханзи Флик, също ще присъстват на церемонията. Други известни треньорски имена, които ще бъдат там, са европейският шампион с Гърция от 2004 г. и рекордьор по мачове в Бундеслигата като наставник Ото Рехагел, Феликс Магат, Ерих Рибек, Матиас Замер, Нико Ковач, Хорст Кьопел и Холгер Осиек, както и рекордьорът по участия в Бундеслигата като играч Карл-Хайнц “Чарли” Кербел.

Няма да липсват и представители на други клубове, като почетният президент на Реал Мадрид Пири, легендарният нападател на Кралския клуб Емилио Бутрагеньо, както и представители на Барселона. Изпълнителният директор на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке, Ханзи Мюлер от името на Щутгарт и Джими Хартвиг идва за Хамбургер също ще присъстват на церемонията.

Славният тенисист от близкото минало Борис Бекер, бившите скиори Кристиан Нойройтер и Криста Кинсхофер, както и други представители на културата и политиката като д-р Едмунд Щойбер, баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман и г-жа Шарлоте Кноблох, председател на еврейската общност в Мюнхен и Горна Бавария, са други от хората, които ще уважат големия Кайзер Франц.

Сеп Майер към Бекенбауер: Скъпи Франц, чакай ме там горе, ще имаш нужда от вратар

Събитието на 75-хилядния "Алианц Арена" ще бъде отворено за обществеността и ще бъде излъчено по германската национална телевизия.

Самият Кайзер Франц бе погребан миналата седмица на скромна церемония в гробището “Перлахер Форест” в парцел до починалия си син Щефан (б.ред. - който си отиде от този свят през 2015 г. от мозъчен тумор), само на два километра от мястото, където е израснал - в предградията на Мюнхен. Тленните останки на родителите на големия футболист и треньор също са положени там.

Още от Футбол свят

Виж всички