Пилот от MotoGP: В началото спринтовете бяха като джунгла

В началото на 2023 година организаторите на MotoGP направиха една много важна промяна във формата на състезателните уикенди в кралския клас. Те взаимстваха идеята за провеждане на спринтове от Формула 1, но направиха спринтовете част от всеки един кръг.

Куартараро: Не беше правилно да има спринтове всяка седмица

Първоначално спритновете бяха приети доста противоречиво и все още имат своите противници сред пилотите в MotoGP. В течение на сезона обаче феновете привикнаха с тези съботни къси надпревари, а те се оказаха много важни за битката за световната титла между Хорхе Мартин и Франческо Баная. Мартин почти винаги успяваше да вземе точки на Баная в съботните дни, което запази интригата в борбата за короната жива до последното състезание за годината.

Как щеше да изглежда класирането в MotoGP само с точките от спринтовете?

Противниците на спринтовете винят именно тях за много контузии през изминалия сезон, а един от пилотите в кралския клас направи едно много интересно сравнение. Фабио Ди Джанантонио, който догодина ще кара за VR46 Дукати, заяви, че в началните кръгове спринтовете са били като джунгла, тъй като всички са били много агресивни в битките, заради къстата състезателна дистанция. Той обаче подчерта, че това се е променило в хода на сезона и сега пилотите са доста по-спокойни в спринтовете.

„В началото беше като в джунгла, честно. Беше голяма битка и винаги беше лудост. Но в течение на сезона всички пилоти са успокоиха и започнаха да подхождат по-аналитично“, обясни италианецът пред официалния сайт на MotoGP.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти