Алонсо: Астън Мартин заслужаваше повече от всеки друг да спечели през 2023

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо смята, че отборът на Астън Мартин е заслужавал да спечели поне една победа в хода на сезон 2023 във Формула 1 повече от всеки друг отбор.

В началните етапи на кампанията тимът от Силвърстоун разполагаше с втората най-бърза кола след тази на Ред Бул. Това позволи на Алонсо да се качи на подиума в шест от първите осем старта, но испанецът така и не успя да прекъсне десетгодишната си суша.

Алонсо: 2023 беше най-добрият ми сезон

Най-добрият шанс това да се служи дойде в Монако, където Алонсо потегли втори и се движеше на тази позиция до дъжда, който удари Княжеството във втората половина на състезанието. От Астън Мартин обаче взеха много странното решение да извикат Алонсо в бокса за нов комплект гуми за сухо, вместо за интермедия, както сториха други пилоти, които спряха в бокса в същия момент.

От Астън Мартин обясниха стратегическия гаф в Монако

Само обиколка по-късно Алонсо трябваше да направи второ спиране, за да премине към гумите интермедия. Този грешен стратегически ход на Астън Мартин позволи на Макс Верстапен да спечели в Монако въпреки лекия удар в стената на нидерландеца.

Това си остана и единственият по-сериозен шанс за Алонсо и Астън Мартин през 2023 година, в която тимът от Силвърстоун постепенно изостана от лидерите. След шестте подиума в първите осем старта в останалите 14 двукратният световен шампион записа само още две призови класирания – в Нидерландия и Бразилия, но пак нямаше победа

Алонсо: В Астън Мартин не бяхме готови да се борим в челото

„Беше възможно да спечелим. Може би в Монако бяхме най-близо. Различно решение сигурно щеше да даде друг резултат. Може би имахме шанс и на „Зандвоорт“, ако бяхме в различна позиция за рестарта.„Имахме шансове тук и там. Вярвам, че ние заслужавахме повече от всеки друг да спечелим през тази година“, заяви испанецът.

Алонсо каза каква ще е основната цел пред Астън Мартин през 2024 година

В края на сезон 2023 Астън Мартин се класира на петото място в конструкторския шампионат, след като бе изпреварен от Макларън, който пък започна годината слабо, но след това прогресира.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти