През 2024 година ще има повече тестове във Формула 1

Международната автомобилна федерация (ФИА) публикува обновения спортен правилник във Формула 1 за сезон 2024. В него има няколко промени, свързани с ограниченията за тестовете, които няма да бъдат толкова строги.

Първата промяна е свързана с увеличаването на броя дни, които Пирели ще може да използва за тестове и разработки на нови гуми. До сега италианската компания имаше право на 35 дни в хода на всеки сезон, но тази бройка се увеличава с 5 и ще достигне 40. От тези 40 дни поне 4 задължително ще бъдат използвани за разработката на гумите за мокра настилка.

Пирели няма да прави нови модели сликове за 2024

Освен увеличаването на дните за тестове на гуми догодина отборите ще имат малко по-голяма свобода за използването на актуалните си коли за така наречените филмови дни. В миналото всеки екип разполагаше с два такива дни на година, а във всеки от тях отборите разполагаха със само 100 километра, в които да извършат съответните снимки.

Обикновено всеки тим използва поне един от тези си дни преди началото на предсезонните тестове, за да направи шейкдаун на своя нов автомобил. От следващата година за отборите ще има малко по-голяма свобода в тези изпитания, тъй като броят на дните ще остане два, но във всеки един от тях те ще разполагат с по 200 километра, отново със специални гуми, които са разработени за тези дни.

Последната промяна е свързана с тестовете на стари автомобили. За „стар автомобил“ се смята всеки болид, който е на поне две години. За 2024 година това ще включва и колите от сезон 2022, което означава, че отборите ще имат свободата да правят неограничени тестове с коли, които отговарят на граундефект правилата. Едно условие е в тези тестове да се използват компоненти и софтуери, които са били използвани в поне едно състезания или тест в хода на 2022 година.

Няма да има промяна в броя на дните за официални тестове преди началото на сезон 2024, когато екипите отново ще разполагат със само три дни за подготовка. Те ще се проведат на пистата „Сахир“ в Бахрейн между 21 и 23 февруари, а седмица по-късно същото трасе ще приема и първия старт за новия сезон във Формула 1.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти