Рованпера обясни защо избра да кара с ограничена програма през 2024 година

Кале Рованпера взе решението на кара с ограничена програма в рамките на сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC). Това почти сигурно гарантира, че финландецът няма да защити своята втора поредна титла от този сезон, но ще се върне с пълна атака по отсечките през 2025 година.

Но защо финландецът взе решението да кара само в част от 13-те ралита, които ще оформят календара на WRC през 2024 година? Отговорът на този въпрос даде самият Рованпера в интервю за DirtFish, което бе дадено по време на официалната гала вечер на ФИА в Баку миналата седмица.

Изненада! Кале Рованпера няма да защитава титлата си в WRC догодина

„Искам да използвам времето, за да правя неща, които искам. Общо взето ще наваксам с младежта си, с нещата, които трябваше да правя, когато бях по-млад. Разбира се няма как точно да наваксам. Когато си тийнейджър и професионалист трябва да си на определени места и изпускаш много неща, които връстниците ти правят.„Искам да използвам следващата година, това е много време за моите лични неща извън моторспота. Имам пътувания, които да предприема. Искам да посетя определени места. Мисля, че много хора очакват да направя пълен сезон в дрифт състезанията, но в това няма смисъл. Защо да го правя? Защо ще си взема почивка и ще я запълня с нещо друго? Не планирам да карам толкова много, било то рали или дрифт. Ще имам няколко хубави събития, на които да се насладя, ще използвам малко от времето за пистови състезания.„Състезанията на писта за ми интересни. От няколко години след GT надпревари. Искам да пробвам и да видя как ще се представя. Освен картинга имам малко тренировки с Порше на писта, но нищо скорошно. Все още нямам конкретен план, но в GT4 Тойота има Супра, а има и GR010 Hybrid (прототипа на Тойота за Льо Ман).„Определено искам да го тествам. Виждате колко добре се представя Тойота в Световния шампионат за издръжливост (WEC). Първо ще трябва да направя тест в симулатора и след това ще видим. Трябва да съм достатъчно бърз, за да седна в истинската кола. Все още нищо не е планувано, но това си мисля“, обясни Рованпера.

В кои ралита ще кара Рованпера през 2024?

Той също така обърна внимание и на плановете си за участия в Световния рали шампион и потвърди, че ще стартира в домашното си рали „Финландия“. Една от причините той да избера да участва в Юваскюла, неговият роден град, е фактът, че той никога не е печелил там.

„Мисля, че всички други си мисля, че за мен да спечеля „Финландия“ е много важно, но аз не мисля така. Със сигурност тази година щеше да е хубаво, но не се получи и не съм много разочарован. Бих се радвал да спечеля в родината ми, в родния ми град, но не е най-важното нещо на света. Надявам се догодина да имам по-големи шансове с по-добра стартова позиция. Да чистя пътя през последните две години не беше най-приятното“, каза Рованпера.„Но през 2025 ще се върнем. Тогава ще се борим за титлата“, добави още двукратният световен рали шампион.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти