Новият Мерцедес ще е с 2,5 секунди по-бърз

Бившите световни шампиони във Формула 1 Мерцедес планират сериозни промени за новия си автомобил за сезон 2024 - W15. Според шефа на тима Тото Волф новата кола ще е с 2,5 секунди на обиколка по-бърза от проблематичния W14, който не успя да спечели нито едно състезание тази година. Интересното е, че това признание на Волф дойде броени дни, след като той сравни с изкачване на Еверест евентуална победа срещу Ред Бул догодина.

Обяснението на Волф е свързано и с анализа на представянето на Астън Мартин, особено що се отнася до най-силните състезания на Фернандо Алонсо в началото на годината, когато той се качи шест пъти на подиума в първите 7 старта. Мерцедес и Астън Мартин споделят много компоненти: задно окачване, скоростна кутия, двигател и други компоненти, което е разрешено от правилата.

Фалирал спонсор вкарва Мерцедес в дело за милиарди

За 2024 Мерцедес твърдо се отказва от концепцията с нулеви въздушни кутии, но по-важно ще е оформлението на пода и постигане на оптимално използва на грунд ефекта плюс намаляване на челното съпротивление, което беше основният проблем на W14 през 2023 година.

Голям спонсор напусна Мерцедес заради Макларън

“Планираме да направим крачка напред, да сме с 2,5 секунди по-бързи”, обясни Волф и ако предположението му се окаже правилно, то бившите шампиони ще заличат за една зима изоставането си.

Леклер: Ред Бул ни превъзхождат в състезателно темпо
Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички