Ето как Мартин може да открадне титлата от Баная утре

Хорхе Мартин съхрани шансовете си за спечелване на световната титла в MotoGP за 2023 година с победата си в днешния спринт на „Рикардо Тормо“, в който Франческо Баная завърши пети.

Така преди утрешния решителен старт за сезона в кралския клас авансът на действащия световен шампион е 14 точки, което го прави явният фаворит за спечелването на битката утре. Но какви са шансовете на Мартин да открадне короната от действащия ѝ носител по време на утрешната Гран При на Валенсия?

Мартин спечели спринта във Валенсия и запази шансове за титлата в MotoGP

Тази разлика от 14 пункта задължава Мартин да гони задължително класиране на подиума, тъй като в противен случай той няма да може да изпревари заводския пилот на Дукати. Ако испанецът финишира трети то Баная ще трябва да бъде извън първите 14, за да може Мартин да стане световен шампион.

В случай, че Мартин финишира втори то Баная не трябва да влиза в топ 10, а ако Мартин спечели то Баная не трябва да е в топ 5, за да може пилотът на Прамак Дукати да стане шампион. Ако двамата завършат сезона с равен актив от точки титлата ще бъде за Баная, който ще има повече победи в основните състезания, а това е първите критерий при разбиването на тайбреците в края на сезона.

Хорхе Мартин след победата в спринта: Беше или победата, или катастрофа

Всички варианти Хорхе Мартин да стане световен шампион в MotoGP за 2023 година:Мартин печели, Баная не трябва да е в топ 5Мартин е втори, Баная не трябва да е в топ 10Мартин е трети, Баная не трябва да е в топ 14

На хартия задачата на Баная изглежда сравнително лесна, но в миналото сме виждали как подобни „лесни“ постижения не биват постигнати. Най-яркият пример е от 2006 година, когато Валентино Роси започна Гран При на Валенсия с аванс от 8 точки пред Ники Хейдън, но падна още в началните етапи на състезанието, което позволи на Хлапето от Кентъки да спечели единствената си световна титла в MotoGP.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Снимки: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти