Лапи остава в Хюндай, но няма да е с пълна програма

Часове преди началото на последния кръг за сезона в Световния рали шампионат за 2023 година – рали „Япония“, отборът на Хюндай обяви, че ще запази Есапека Лапи в своите редици за сезон 2024. Финландецът обаче няма да се състезава с пълна програма, както бе през тази година, а вместо това ще кара само в част от ралитата.

Така за първи път от 2017-18 Лапи ще кара за един и същ отбор в рамките на две поредни години. Тогава той бе пилот на Тойота, след което изкара по един сезон в Ситроен (2019) и М-Спорт (2020), преди през 2021 да участва в само три ралита с частни отбори, а само един от тях бе в WRC категорията.

Хюндай иска да задържи двамата си финландци

През миналата година той делеше четвъртата кола на Тойота със Себастиен Ожие, записвайки три подиума в седем старта. Това представяне на финландеца му донесе предложението от Хюндай за пълен сезон, което той очаквано прие.

Сезон 2023 започна противоречиво за Лапи, който завърши осми и седми в Монте Карло и Швеция, преди да дойде отпадането от първото място в Мексико. След това обаче последваха четири подиума в рамките на пет старта Хърватия, Португалия, Сардиния и Естония. Те бяха разделени единствено от 12-то място в Кения, дошло след отпадане в първия ден.

Втората половина на сезона обаче не се разви много добре за Лапи, който записа три отпадания в последните четири ралита. Във Финландия, Чили и Централна Европа той дори не стигна до финала, а в Гърция се класира пети.

Есапека Лапи с пето отпадане за сезона

Въпреки това той бива запазен от Хюндай, но само с ограничена програма. Както е известно двамата основни пилоти на корейския производител догодина ще бъдат Тиери Нювил и завръщащият се Ойт Танак. Все още не е ясно с кого Лапи ще дели третата кола на Хюндай.

Официално: Танак се връща в Хюндай

Преди старта на рали „Япония“ Дани Сордо разкри, че не смята да спира с ралитата и най-вероятно и догодина ще бъде пилот на Хюндай, отново с ограничена програма. От тима пък вече заявиха, че искат да запазят и Теему Сунинен, който бе привлечен след трагичната смърт на Крейг Брийн през месец април.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти