Фелипе Маса ще пропусне старта в Бразилия заради процеса срещу Формула 1

Фелипе Маса няма да присъства на пистата „Интерлагос“, където този уикенд ще се проведе Гран При на Сао Пауло във Формула 1. Причината е съдебната битката, която бразилецът води срещу спорта, свързана със завършека на сезон 2008 и загубената от него титла от Люис Хамилтън в последния кръг, който тогава бе именно на „Интерлагос“.

Претенциите на Маса не са свързани със състезанието в Бразилия, което той спечели, а със случилото се в Сингапур месец по-рано. Тогава сънародникът му Нелсън Пикет-младши се блъсна умишлено, за да изкара колата на сигурността, а при този развой на събитията големият печеливш бе Фернандо Алонсо.

Маса: Не искам пари, а справедливост

Маса пък бе големият губещ, защото Ферари допусна грешка при неговия пит стоп и той потъна в класирането. Според бразилеца и неговите адвокати обаче резултатите от „Марина Бей“ трябва да бъдат анулирани заради манипулацията на състезанието от страна на Рено.

Защо предстои Гран При на Сао Пауло, а не на Бразилия?

Този спор се възроби по-рано тази година, когато Бърни Екълстоун сподели в интервю, че той и тогавашният президент на ФИА са знаели за умишлените действия на Пикет-младши още преди края на сезон 2008, но нарочно са прикрили бразилеца. Първоначално този скандал, наречен „крашгейт“ доби гласност чак през лятото на 2009 година, когато Пикет бе уволнен от Рено.

Адвокатите на Маса дадоха последна отсрочка на ФИА и ФОМ

С оглед този съдебен процес, който се води между Маса и Формула 1 бразилецът вече пропусна две състезания, които бе планувал да посети в ролята си на посланик на спорта. Това бяха стартовете на „Монца“ и „Сузука“, като очакванията бяха той да се появи на „Интерлагос“, тъй като все пак това е неговото домашно състезание, което той спечели два пъти (2006 и 2008). В интервю за motorsport.com обаче самият Маса намекна, че най-вероятно няма да бъде на пистата този уикенд.

Екълстоун не смята, че Маса ще може да промени изхода на сезон 2008

„Единственото, което знам е, че Формула 1 ме помоли да не хода на „Монца“. Аз планирах да бъда в Япония, но не отидох. За Бразилия нищо не сме дискутирали. Не сме имали връзка от този момент преди „Монца“ насам.„Предполагам, че няма да присъствам. Бих отишал на това състезание само като посланик. Аз уважавам на 100% ситуацията и може би ще е по-добре да не ходя, заради всичко, което се случва. Не е имало никаква покана или разговори за моята роля като посланик, така че предполагам няма да участвам“, каза бразилецът.

Доктор Марко се надява Маса да вземе титлата за 2008

В края на 2008 година той и Хамилтън бяха разделени от само една точка, която британецът се спечели след изпреварване срещу Тимо Глок в последния завой на последната обиколка на състезанието в Бразилия. В отделно интервю Маса сподели, че вариантът той и Хамилтън да бъдат обявени за съвместни шампиони трябва да се анализира, тъй като това се е слувало в други спортове.

Защо Маса няма шанс за успех в спора за титлата от 2008 година

„Ако правдата възтържествува за нас най-правилното ще е двамата да сме шампиони заедно. Това вече се е случвало в други спортове и би било добре да се разгледа като вариант“, обясни Маса.

Маса започва съдебната битка за титлата от 2008 година

Най-пресният подобен пример е от Световната купа по биатлон при жените от сезон 2013-14. Първоначално титлата бе спечелена от Кайса Макарайнен, но по-късно рускинята Олга Зайцева бе дисквалифицирана от целия сезон, заради положителна проба за допинг. Това доведе до преизчисляване на резултатите, а след него Тора Бергер се оказа с повече точки от Макарайнен. От Международния съюз по биатлон взеха логичното решение да обявят и двете състезателки за шампионки. Решението на IBU бе взето през декември 2021 година, след като дисквалификацията на Зайцева бе потвърдена от Спортния арбитражен съд в Лозана година по-рано.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти