Маса: Не искам пари, а справедливост

През последните месеци една от най-дискутираните теми в света на Формула 1 е борбата на Фелипе Маса да обърне резултатите от сезон 2008. Желанието на бразилецът е резултатите от първата в историята Гран При на Сингапур да бъдат анулирани заради манипулацията на състезанието от страна на екипа на Рено.

За умишлената катастрофа на Нелсън Пикет-младши се разбра едва през лятото на 2009 година, след като той бе уволнен от френския тим. Тогава обаче Маса и отборът на Ферари взеха решението да не търсят правата си, тъй като се смяташе, че няма как да има промяна в резултатите за сезон 2008. Бразилецът загуби титлата през 2008 година със само една точка от Люис Хамилтън.

По-рано тази година обаче бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун даде интервю, в което разкри, че той и тогавашният президент на ФИА Макс Моузли са знаели за умишлената катастрофа на Пикет още преди края на сезон 2008, но нарочно не са направили нищо. Тези думи на британеца не се харесаха на Маса, който по-рано тази година обяви, че ще потърси правата си по съдебен път.

Фелипе Маса ще си потърси правата за титлата от 2008 година
Фелипе Маса ще си потърси правата за титлата от 2008 година

През миналата седмица стана ясно, че бразилецът вече е много близо до започването на битката в британските съдилища. Неговият правен екип изпрати официално предизвестие от ФИА и ФОМ, в което се казва, че ще има заведен иск от името на Маса, който е станал „жертва на конспирация“ през 2008 година.

Маса започва съдебната битка за титлата от 2008 година
Маса започва съдебната битка за титлата от 2008 година

В това предизвестие се упоменава, че заради тези действия Екълстоун и ФИА репутацията на Маса е пострадала чувствително, което пък му е коствало десетки милиони евро в бъдещи приходи. Това подсказа, че желанието на бразилецът е той да бъде компенсиран финансово, а не толкова да има промени в класирането за сезон 2008.

Защо Маса няма шанс за успех в спора за титлата от 2008 година
Защо Маса няма шанс за успех в спора за титлата от 2008 година

Самият той обаче отрече тези твърдения и заяви, че започва тази битка само и единствено в търсенето на справедливост.

„Достатъчно ясно е, че ще завършим започнатото когато имаме резултат, който смятаме, че е правилен за справедливостта на спорта – заяви Маса. – Точно затова реших да събера този голям екип от адвокати. Правя това за спорта, правя го, за да покажа, че манипулацията няма място в спорта.

„Не го правя за парите. Правя до за справедливостта на спорта. Каквото и хората да пишат за парите то не е вярно. Компенсация определено може да има, но определено не това е моята основно цел“, добави бразилецът.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти