Претендентите за мястото на Маркес в Хонда станаха с един по-малко

След като официално бе обявено, че Марк Маркес и Хонда ще се разделят в края на сезон 2023 в MotoGP големият въпрос, чийто отговор все още се търси, е кой ще заеме мястото на испанеца в японския тим.

Потвърдено: Маркес напуска Хонда в края на 2023

Претендентите за него са няколко, а един от тях със сигурност вече може да бъде изваден от сметките. Става дума за Икер Лекуона, който ще остане заводски пилот на Хонда в Световния супербайк шампионат и през следващата година. Новината бе потвърдена от Хонда по-рано днес.

Лекуона взе участие в пет старта в MotoGP през тази година като резервен състезател в лагера на Хонда. Първите си две участия бившият пилот на Tech3 КТМ направи със заводския отбор, където първо замени Марк Маркес в Гран При на Испания, а след това и Жоан Мир в Гран При на Нидерландия, докато двамата се възстановяваха от различни контузии.

Освен това той кара и в три уикенда с екипа на LCR Хонда, където зае мястото на Алекс Ринс за уикендите във Великобритания, Австрия и Каталуния. В нито един от тези пет уикенда обаче той не успя да вземе точки, като най-доброто му класиране бе 16-то място, което той постигна на два пъти – в Испания и Каталуния.

Не е тайна, че още откакто бе обявено, че Маркес и Хонда ще се разделят цел №1 на японците е Мигел Оливейра. Португалецът в момента кара за RNF Априлия, но има заводски договор с Априлия, който е до края на следващата година. Масимо Ривола вече заяви, че и Оливейра, и Маверик Винялес, с когото от Хонда също са говорили, няма да бъдат освободени предсрочно.

Априлия: Оливейра остава при нас

Така единственият реален вариант пред Хонда е Фабио Ди Джанантонио. В последните седмици италианецът показва страхотен прогрес в своето каране като в Австралия миналата седмица той спечели и първия си подиум в кралския клас, финиширайки трети на „Филип Айлънд“. Седмица по-рано той завърши четвърти в Гран При на Индонезия.

Именно мястото на Ди Джанантонио в Грезини Дукати ще бъде заето от Марк Маркес догодина.

От Грезини официално потвърдиха привличането на Марк Маркес

Йоан Зарко, който изглежда най-логичният избор да замени Маркес в Хонда, тъй като има договор с LCR Хонда за догодина най-вероятно ще остане в сателитния екип на японците. Това е така, тъй като неговият контракт не е с Хонда, а с с отбора на Лучио Чекинело или поне така твърди италианецът.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти