Гледай на живо

Празненствата във Велико Търново за 100-годишнината на Етър започват с демонстративен женски мач срещу полския Медик

Ето кой ще ръководи екипа на Марк Маркес в Грезини

Вчера отборът на Грезини Дукати официално потвърди привличането на Марк Маркес за сезон 2024 в MotoGP. Този трансфер беше една от най-зле пазените тайни в кервана на кралския клас, но след него възникнаха няколко въпроси.

Главният от тях е свързан с екипа, с който шесткратният шампион ще работи в новия си отбор. Самият той потвърди на официалната пресконференция преди Гран При на Индонезия, че ще вземе само един механик със себе си при преминаването си от Хонда в Грезини.

От Грезини официално потвърдиха привличането на Марк Маркес
От Грезини официално потвърдиха привличането на Марк Маркес

Така Маркес ще се раздели с дългогодишния шеф на своя екип Шанти Ернандес. Двамата работят заедно още от годините на Маркес в Moto2, където стигнаха до титлата през 2012 година, преди през 2013 да започнат работата си в състава на Хонда. В кралския клас дуото Маркес-Ернандес има завоювани шест световни титли, но в края на годината ще се раздели.

Като причини за решението си да вземе само един механик със себе си Маркес посочи две неща. Първото е фактът, че не иска да затруднява допълнително Хонда при борбата за японския производител да се върне в челото, а втората е семейната атмосфера в Грезини, която той не иска да разрушава.

Какво казаха съперниците на Маркес за трансфера му в Дукати
Какво казаха съперниците на Маркес за трансфера му в Дукати

„Все още водим дискусии, защото едва тази сутрин подписахме меморандума за разбирателство с Грезини – каза Маркес пред медиите вчера. – В сряда (миналата седмица) започнахме да обсъждаме договора, защото преди това не исках да имам никакви резервни варианти, тъй като моят основен приоритет беше Хонда.

„Една от големите ми чуденки беше свързана с моя екип. В крайна сметка проведох един голям разговор с всички тях и те ме посъветваха като приятели, а не като служители на отбор, защото са ми приятели. Този разговор ми помогна да взема моето решение.

„Ще се опитам да взема със себе си поне един механик, не мисля, че това ще е проблем, но няма как да взема целия си екип поради две причини. Първо така ще разруша отбора на Хонда, защото вече сме октомври. Второ така ще наруша семейната обстановка в Грезини, които имат собствени механици. Трябва да се адаптирам към ситуация. Аз взех решението и ще трябва да се адаптирам“, добави още Маркес.

Маркес получи благословията на Хонда да тества с Дукати във Валенсия
Маркес получи благословията на Хонда да тества с Дукати във Валенсия

Въпреки задаващата се раздяла с Ернандес, по информация на The Race, в Грезини Маркес ще има възможността да работи с друг ръководител на екип, който е печелил титлата в MotoGP. Това е Франки Каркеди, който през 2020 година бе шеф на екипа на Жоан Мир в Сузуки, когато настоящият съотборник на Маркес неочаквано спечели титлата в онзи объркан от COVID-19 сезон.

След шокиращото оттегляне на Сузуки в края на 2022 година Каркеди не успя да последва Мир в Хонда и вместо това се насочи към Грезини. В италианския екип в момента той ръководи екипа, който работа с Фабио Ди Джанантонои. Именно мястото на младия италианец ще бъде заето от Марк Маркес догодина. Съотборник на шесткратния шампион в кралския клас ще бъде неговият по-малък брат Алекс Маркес.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти