Защо Никола Цолов няма да кара на „Херес”

Днес стартират трите тестови сесии след сезона във Формула 3 – на „Херес”, в Барселона и на „Имола”. Първите два дни отборите ще карат на пистата до Херес де ла Фронтера, на 10 и 11 октомври изпитанията продължават в Каталуня, а на 23 и 24 са тестовете на „Имола”, където през май състезателният уикенд пропадна заради унищожителните наводнения в областта.

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов няма да участва в първия тест на „Херес”, като тимът АРТ Гран При ще използва напълно нова пилотска линия за изпитанията на южната испанска писта. Очаква се обаче, че Никола ще кара в следващите два теста.

Решението Цолов да не кара на „Херес” е взето от мениджмънта на пилота – агенцията А14 на Фернандо Алонсо. Причината е прозаична – „Херес” не влиза в календара на Формула 3 и едва ли Никола ще научи нещо ново на това трасе. От друга страна, това решение на А14 дава възможност на АРТ да пробва нови пилоти, които искат да трупат опит на „Херес”.

Може да поискате автограф на Никола Цолов през АРТ Гран При

От общо 30 пилоти, които участваха в сезон 2023 във Формула 3, само 13 стартират в тестовете след кампанията, което означава 17 нови физиономии в падока. Шест от отборите са с напълно нов пилотски състав за началото на тестовете, а 9 от пилотите ще тестват с нови отбори. Тази тенденция всъщност е и най-интересната – есенните тестове е първата възможност за пилотите, които искат да сменят отбора за следващия сезон да работят с новия си тим.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти