В Мерцедес смятат, че вече нямат предимство пред Ферари

Според главния инженер на отбора на Мерцедес във Формула 1 Андрю Шовлин пилотите на „черните стрели“ Люис Хамилтън и Джордж Ръсел вече не се радват на предимството на работата с гумите спрямо Ферари, на което разчитаха по-рано през сезона.

По думите на Шовлин едно от големите подобрения при „черните кончета“ през последните седмици, освен тяхната скорост, е и работата с гумите в хода на състезанията. В началото на сезона Шарл Леклер и Карлос Сайнц също показваха високо темпо на момента, но много бързо износваха гумите си, което не им позволяваше да се борят за челни класирания в неделя.

Хамилтън каза защо той и Ръсел изостават толкова много на "Сузука"

В последните няколко старта обаче тази тенденция не се забелязва и Скудерията започна да топи пасива си от Мерцедес в спора за второто място в отборното класиране. Преди финалните шест кръга за годината разликата между двата екипа е само 20 пункта, а в началото на лятната пауза тя беше 56 в ползва на „черните стрели“.

Мерцедес вече работи изцяло по колата за догодина, но W14 ще има още подобрения

„Мисля, че дефицитът в представянето, който имахме в бързите завои в квалификацията ни коства и в състезанието – каза Шовлин, говорейки за Гран При на Япония – На тази писта е важно колко сцепление ще имаш в бързите завои, а голяма част от него идва от притискането. Ние изглежда имахме пасив в това отношение.„Ферари донесоха нов под, така че може би са напреднали. Но ако погледнем последните състезания ще видим, че предимството с деградацията, което имахме по-рано през сезона, вече го няма“, добави Шовлин.

Сходно мнение с неговото изказа и ръководителят на Ферари Фредерик Васьор.

Ферари: В Япония бяхме консервативни и уплашени

„Със сигурност, ако се върнем към първите състезания за годината – работата с гумите и деградацията не ни бяха сила. Знаехме, че на „Сузука“ с тази висока температура ще е рисково. Но смятам, че се справихме добре. Състезанието беше под контрол, стратегията също. Справихме се добре. Определено е стъпка напред спрямо началото на сезона“, заяви Васьор.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти