Тойота с трета поредна титла при конструкторите

На финала на рали „Чили” вчера класирането на Елфин Еванс и Кале Рованпера – трети и четвърти и бонус точките им от пауър стейджа, се оказаха напълно достатъчни, за да гарантират световната титла при конструкторите на Тойота за трети пореден сезон.

Това е общо седмата световна титла при производителите за Тойота, като тя идва точно 30 години след първата, спечелена през 1993 година. Най-успешният тим в историята остава Ланча с 10 световни титли, следват Ситроен с 8 и Тойота с 7.

Танак с убедителна победа в Чили, Рованпера на крачка от титлата

„За 3-а поредна година печелим титлата при конструкторите, което е страхотно постижение – заяви след финала на рали „Чили” шефът на тима Яри-Мати Латвала. – Много съм щастлив за всички, които работят в тима. Рали „Чили” не беше никак лесно за нас, съботата се оказа много труден ден, а в началото на неделните отсечки смятахме, че ще е много трудно да стигнем до подиума. Но видяхме, че в ралитата понякога е достатъчно да си търпелив и да не се отказваш до самия край, защото може да има изненади.”

Танак дръпна с близо минута преди финалните отсечки в Чили, Тойота с голям гаф

Тойота си гарантира титлата два кръга преди края на сезона, а качването на подиума на Еванс стана възможно, след като Теему Сунинен отпадна от втората позиция в предпоследната отсечка докато се бореше със своя съотборник Тиери Нювил, който беше трети, на 6,7 секунди зад финландеца.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти