Статистиката показва: Онана е достатъчно добър, но отбраната на Ман Юнайтед го предава

Манчестър Юнайтед похарчи над 200 милиона евро за селекция през това лято, но една от най-коментираните сделки бе тази с Интер за Андре Онана. “Червените дяволи” привлякоха камерунеца срещу малко над 50 милиона евро, като това бе третият най-скъп трансфер на клуба за този трансферен прозорец. Естествено, това предизвика различни коментари сред анализатоите, тъй като само месец по-рано досегашният страж Давид Де Хеа бе спечелил “Златната ръкавица” на Премиър лийг за най-много чисти мрежи и бе направил отличен сезон. Въпреки това договорът на испанеца не бе подновен, а той напусна със свободен трансфер.

Брайтън тресна Ман Юнайтед и задълбочи проблемите на "Олд Трафорд"

Пристигането на Онана бе приветствано с голям ентусиазъм сред феновете, а добрата му игра с крака бе сочена като пример за действията на един съвременен страж. В контролите той направи добри мачове, но от началото на сезона в Премиър лийг камерунецът е допуснал цели десет гола в едва пет мача, като по този показател той е в една категория с вратарите на Уулвърхамптън (11 допуснати гола в 5 двубоя), Фулъм (10 допуснати в 5 мача) Астън Вила (10 допуснати в 5 мача), Бърнли (11 допуснати в 3 мача) и Лутън (10 допуснати в 4 мача).

Статистическата платформа wyscout ни дава някои детайли около представянето на Андре Онана в сравнение с това на Де Хеа през миналата година, които могат да хвърлят и малко по-различна светлина върху действията на двамата и най-вече за това дали той единствен носи вина за броя допуснати попадения. Предварително трябва да се уточни, че това сравнение идва в началото на сезона, когато камерунецът има до момента само пет мача в Премиър лийг на своята сметка, а Де Хеа през миналата кампания изигра всички 38 срещи за своя тим.

Вижда се, че до момента Андре Онана 1.74 допуснати попадения средно на мач в петте си срещи в Премиър лийг. През миналата кампания Давид Де Хеа записва 1.04 получени голове в същата графа. Тази стойност обаче трябва да се съотнесе много ясно към тъй наречения xCG фактор или стойността на създадените от противника положения и очакваните на тяхна база попадения. За петте си двубоя с Онана на вратата тзи стойност е 1.81 в сравнение с едва 1.2 през миналата кампания. Именно тази цифра е една от най-съществените и показва, че отбраната през първите мачове на новия сезон е далеч по-нестабилна и допуска много повече положения пред своя вратар. Друго число, отнасящо се съвсем пряко към допускането на голове, е това на ударите към вратата - общата цифра от началото на този сезон е 5.05 средно на мач, а за сезон 2022/23 те са само 3.54.

Интересни са цифрите при спасяванията на двамата до момента - Онана прави по 3.31 средно на мач или 78.9%, а неговият испански колега има едва 2.5 или 63.1%. Двамата показват абсолютно еднаква статистика при своята ефективност при пресичането на центрирания 0.87 средно на двубой.

Много интересни са обаче статистиките, които двамата показват в частта от играта, която бе сочена като основна причина за замяната на испанеца с камерунеца, а именно възможностите всеки един от тях да участва в разиграванията и точността на пасовете.

Новият вратар на Манчестър Юнайтед може да се похвали с 97.4% (20.02 абсолютна стойност) процента точни подавания и 52.5% (6.96) дълги подавания в предни позиции. При Де Хеа тези цифри са съответно 98.4% (13.74) и 61.3% (7.77). Тоест можем да направим извод, че до момента двамата показват почти идентични показатели при разиграването на топката, но камерунецът дава висок процент при много по-често участие в това действие, което означава, че дава и по-голямо спокойствие на своите съотборници да го търсят в тези ситуации. От своя страна Де Хеа показва доста по-добра ефективност при пасовете си в предни позиции с дълги топки то при по-често използване на този приом от играта.

Онана ипълнява 2.09 къси аутове и само 1.04 дълги изритвания на топката в предни позиции. При Де Хеа тези стойности са доста различни 2.23 при късите аутове, които водят до запазване и разиграване на топката, но и цели 3.23 при дългите изритвания в предни позиции, но разбира се на база на много повече мачове и абсолютни числа. На база на тази статистика до момента може да се направи извод, че до момента Андре Онана показва достатъчна ефективност по отношение на своята работа при опитите за опазване на вратата си, но не може да се каже същото и за отбраната пред него, която се представя значително по-слабо от миналата година и това става причина за допускането на повечето попадения.

Още от Футбол свят

Виж всички