Хеттрик на Олмо докара ново унижение за Байерн на "Алианц Арена", Хари Кейн пак остана без трофей

Носителят на Купата на Германия РБ Лайпциг разби с 3:0 шампиона Байерн (Мюнхен) в мача за Суперкупата на страната, който се игра в дома на баварцитe "Алианц Арена". Над всички в срещата бе испанецът Дани Олмо, който изигра фантастична среща и направи хеттрик. Той откри за гостите още в 3-тата минута, а в края на полувремето се разписа още веднъж след чудесна индивидуална акция.  Третият гол на Олмо дойде в 68-ата минута от дузпа. Дебюти за Байерн направиха новите попълнения Хари Кейн, Ким Мин-Жае и Конрад Лаймер, които обаче не успяха особено да помогнат на тима си, който игра безобразно в защита и допусна куп положения пред Свен Улрайх. Така РБ Лайпциг записа нова гръмка победа на "Алианц Арена", след като в предпоследния кръг на Бундеслигата през миналия сезон "биковете" спечелиха с 3:1 отново като гости, което едва не коства титлата на баварците.

Трансферното лято бе интересно и интензивно и за двата отбора. Байерн счупи трансферния си рекорд и привлече звездата на Тотнъм и капитан на Англия Хари Кейн, за който плати над 100 млн. евро. Баварците се подсилиха още с бранителя на Наполи Ким Мин-Жае, Конрад Лаймер (дошъл именно от РБ Лайпциг) и Рафаел Герейро (от Борусия  Дортмунд). От клуба пък си тръгнаха Садио Мане, Люка Ернандес и Ян Зомер, изтече и наемът на Жоао Кансело.

РБ Лайпциг пък се превърна в един от най-добре продаващите клубове в Европа през това лято. "Биковете" се разделиха с големите си звезди Кристофър Нкунку, Доминик Собослай и Йошко Гвардиол, като прибраха за тях близо 220 млн. евро. Същевременно тимът се подсили с голмайстора на Ланс Лоис Опенда, взетите под наем съответно от ПСЖ и Ливърпул Шави Симонс и Фабио Карвальо, халфа на Хофенхайм Кристоф Баумгартнер, както и с бранителите Ел Шадай Битшиабу и Кастело Лукеба, привлечени съответно от ПСЖ и Лион.

Официално: Хари Кейн е баварец

Томас Тухел днес не можеше да разчита на все още възстановяващия се от контузия Мануел Нойер, както и на лекуващите травми Томас Мюлер, Ерик Максим Чупо-Мотинг и Рафаел Герейро. Наставникът на Байерн бе оставил на пейката двете си най-скъпи попълнения - Хари Кейн и Ким Мин-Жае.

Така на вратата застана Свен Улрайх, а пред него в защита действаха Бенжамен Павар, Матайс де Лихт, Дайо Упамекано и Алфонсо Дейвис. Конрад Лаймер бе предпочетен пред Леон Горетцка и  партнираше на Йошуа Кимих в средата на терена срещу бившите си съотборници. Като титуляр в нападение започна младият французин Матис Тел, а зад него действаха Льорой Сане, Джамал Мусиала и Серж Гнабри.

Наставникът на РБ Лайпциг нямаше да може да разчита на тежко контузилото се ново попълнение Ел Шадай Битшиабу, както и на друг от новите - Кристоф Баумгартнер. С травми бяха още Амари Хайдара и вратаря Петер Гулачи.

Новото попълнение Лоис Опенда  партнираше на Тимо Вернер в атаката на РБ Лайпциг, а в предни позиции  действаха още Дани Олмо и друга от лятните придобивки - Шави Симонс. В средата на терена за "биковете" играха Кевин Кампъл и Ксавер Шлагер.

Мачът започна вихрено за РБ Лайпциг, като още в първата минута Лоис Опенда се озова очи в очи със Свен Улрайх, но стреля в ръцете му. В 3-ата минута обаче "биковете" поведоха, след като изпълниха пряк свободен удар, защитата на Байерн не се намеси добре и Дани Олмо с хубав удар откри резултата за гостите - 0:1. Байерн опита да реагира, като седем минути по-късно Серж Гнабри се оказа в добра позиция, но ударът му бе спасен от Янис Бласвих. В 16-ата минута дойде най-чистата ситуация за Байерн, когато Серж Гнабри изведе Матис Тел сам срещу стража на РБ Лайпциг, който спаси сигурен гол. Десетина минути последва абсолютно идентична ситуация - Гнабри финтира добре отляво и подаде отлично към младия французин, който от чиста позиция прати топката в аут.

Натискът на Байерн продължи и след разбъркване в наказателното поле на РБ Лайпциг Мохамед Симакан изчисти лошо и замалко не си отбеляза автогол, но за негов късмет топката срещна гредата на Бласвих. Колебливата игра на баварците в защита пък не спираше, като тимът често допускаше опасни контраатаки и ситуации пред Свен Улрайх, като при една от тях вратарят успя да излезе и да пресече пас към Тимо Вернер. Постепенно натискът на Байерн поспадна и така дойде последната 45-ата минута на полувремето, когато Дани Олмо се измъкна технично от Матайс де Лихт и с техничен удар между краката на Улрайх вкара втория си гол в мача - 0:2. Хаосът в защитата на баварците продължи с пълна сила дори и в даденото от съдията Бастиан Данкерт продължение, като на няколко пъти играчи на РБ Лайпциг се озоваха в опасни позиции.

Тухел реагира на почивката и предприе тройна смяна, като пусна в игра новото попълнение Ким Мин-Жае, Кингсли Коман и Нусаир Мазрауи на мястото на Матайс де Лихт, Бенжамен Павар и Конрад Лаймер. Веднага започна натиск на Байерн, като първо Серж Гнабри не успя да овладее топката в наказателното поле на Лайпциг, а Льорой Сане стреля опасно отдалеч. Малко след това пък Тел не успя да засече добър пас на Гнабри. В 57-ата минута Мазрауи проби добре и подаде на Джамал Мусиала, който от удобна позиция стреля в аут. Няколко минути по-късно Матис Тел напредна добре, стреля, но Бласвих изби. Топката попадна в Мусиала, който от непосредствена близост направи страхотен пропуск.

В 64-тата минута Хари Кейн записа дългоочаквания си дебют и се появи в игра, като смени Матис Тел. Само три минути по-късно обаче Нусаир Мазрауи игра с ръка в наказателното си поле и реферът посочи бялата точка. Дани Олмо изпълни успешно дузпата и така оформи своя хеттрик в 68-ата минута за 0:3 в полза на РБ Лайпциг. С това сякаш интригата в двубоя окончателно приключи. Все пак Кингсли Коман стреля в 75-ата минута, но безгрешният в този мач Янис Бласвих изби. Шест минути по-късно Мазрауи пропусна поредната ситуация за Байерн, след като отблизо стреля с глава в аут. РБ Лайпциг пък можеше да направи унижението пълно за баварците, но влезлият като резерва Бенямин Шешко стреля в ръцете на Свен Улрайх. Буквално в следващата атака отново той пробва опасен шут от дистанция, който бе неточен.

Така РБ Лайпциг спечели нова съкрушителна победа над Байерн на "Алианц Арена" и съвсем заслужено триумфира със Суперкупата на Германия,която бе първа в историята на тима. Хари Кейн пък за пореден път остана без трофей, макар че нямаше никаква вина за слабия мач на съотборниците си.

БАЙЕРН (4-2-3-1): Улрайх; Павар, Упамекано, де Лихт, Дейвис; Кимих, Лаймер; Сане, Мусиала, Гнабри; Тел

РБ ЛАЙПЦИГ (4-2-2-2): Бласвих; Хенрикс, Симакан, Орбан, Раум; Шлагер, Кампъл; Симонс, Олмо; Вернер, Опенда

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти