Куартараро предпочита спринтовия формат на Формула 1, пред този на MotoGP

Световният шампион в MotoGP за 2021 година Фабио Куартараро заяви, че не е много доволен от въведения в началото на сезона спринтов формат в кралския клас и подчерта, че предпочита начина на работа във Формула 1.

Спринтовете във Формула 1 бяха въведени в средата на сезон 2021, но те се провеждат само на част от кръговете, а не във всеки един, както е в MotoGP. В кралския клас спринтовете също се провеждат в съботния ден, като тяхната продължителност е половината от продължителността на основните състезания в неделя.

Нови правила за гумите в MotoGP от Гран При на Великобритания

Куартараро обаче не е доволен от внезапното въвеждане на спринтовете и коментира преди Гран При на Великобритания, че би предпочел това да се беше случило по-плавно, както става във Формула 1. Там през 2021 и 2022 имаше само три спринта на година, а през този сезон има предвидени общо шест, като три от тях вече се състояха.

„Може би след три години трябваше да стигнем до тук. Но не трябваше изведнъж да преминаваме от нула на 20 спринта. Сега трябва да караме на 100% от началото на уикендите“, каза Куартараро пред медиите на „Силвърстоун“.

Официално: Променят формата на MotoGP в средата на сезона

Той също така коментира и цялостния формат на уикендите в кралския клас, който бе леко изменен след въвеждането на спринтовете. В първата половина на сезона общото класиране от двете петъчни тренировки определяше кои ще са десетимата пилоти, които се класират директно за втората фаза на квалификацията.

Това практически не оставяше време на пилотите да работят върху развитието на своите машини, тъй като те трябваше да правят много повече квалификационни симулации. Преди въвеждането на спринтовете те можеха да си позволят повече развойна дейност в петъчните сесии, преди да атакуват топ 10 в съботната трета тренировка.

От Априлия искали още по-драстична промяна във формата на MotoGP

„За мен структурата на уикендите миналата година беше по-добра. Използвахме петъчния ден за работа за състезанието и за развитието на мотора. След това имахме третата тренировка, в която да атакуваме топ 10. Сега още от началото сме в квалификационно темпо и нямаме много време да работим върху моторите. Така че за мен е глупаво да имаме спринтове всеки уикенд. Може би щеше да е по-добре да ги имаме само в 4 или 5 уикенда“, заяви френският пилот на Ямаха.

Заради много оплакванията на пилотите от това натискане на 100% от самото начало на състезателния уикенд организаторите на MotoGP направи една промяна във формата, която влиза в сила от Гран При на Великобритания. От тази седмица единствено резултатите от втората тренировка в петък ще се взимат под внимание при определянето на пилотите, които ще карат директно в Q2 в събота.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти