Танак излезе начело след първата същинска отсечка на рали "Финландия"

Ойт Танак оглави класирането след първия същински етап на деветия кръг за сезон 2023 в Световния рали шампионат (WRC) – рали „Финландия“. Естонецът е и миналогодишният победител в състезанието, известно като Гран При на макадам.

Състезаващият се за М-Спорт Танак успя да запише време от 2:39.0 в дългата 3.48 километра суперспециална отсечка „Харю“, която се намира в центъра на Юваскюла, където е базирано ралито. По този начин той победи с 0.6 секунди представителя на Хюндай Тиери Нювил, а големият фаворит на местната публика Кале Рованпера с Тойота остана трети. Роденият именно в Юваскюла пилот изостана с 0.7 секунди от Танак.

Неговият снародник от екипа на Хюндай Есапека Лапи завърши отсечката на четвъртото място, като неговият пасив от победителя в нея беше 1.8 секунди. Челната петица днес допълни Елфин Еванс (Тойота), който изостана с 1.9 от Танак.

Най-бавен от пилотите в Rally1 категорията беше отборният шеф на Тойота Яри-Мати Латвала, който участва в своето 210-то състезание в WRC. Финландският ветеран изостанаса с 8.1 секунди от Танак, а пред него освен първите петима се класираха още Такамото Кацута (Тойота), Пиер-Луи Лубе (М-Спорт) и Теему Сунинен (Хюндай). Тримата бяха с респективно 2.2, 3.1 и 4.6 секунди по-бавни от Танак.

В WRC2 най-доброто време даде Яри Хутунен (Шкода), който с резултат от 2:47.3 победи с 1.1 секунди Николай Грязин (Шкода). Тройката с пасив от 1.7 от Хутунен допълни Андреас Микелсен, също с Шкода.

Утрешният първи същински състезателен ден на рали „Финландия“ предвижда девет скоростни отсечки с обща дължина от 104.76 състезателни километра. Денят ще стартира в 8:05 часа местно и българско време и ще завърши с второто минаване на „Харю“, което е предвидено за 20:05 часа.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти