Мерцедес поглежда към славните си години при развитието на колата за 2024

Джордж Ръсел разкри, че отборът на Мерцедес гледа назад към славните си години в търсенето на вдъхновение при разработката на колата за 2024 година.

Тимът от Бракли доминира Формула 1 в периода 2014-2021, когато спечели седем пилотски и осем конструкторски титли. С въвеждането на новите аеродинамични правила в началото на 2022 година обаче Мерцедес има само една единствена победа, дело именно на Ръсел, който триумфира в Гран При на Сао Пауло.

Основният проблем на Мерцедес през последната година и половина е свързан с подскачането на колата. В Бракли постоянно се опитват да решат този проблем с подобрения, но всеки път той намира начин да се върне. Това се случи и след последните по-сериозни промени, които бяха направени по W14 в Монако по-рано тази година.

Хамилтън не е оптимист за шансовете на Мерцедес да спечели през тази година

Първоначално те дадоха много добри резултати, но в Белгия миналата седмица подскачането отново се прояви. Според Ръсел това завръщане на подскачането се дължи на настройките, които се използват от Мерцедес в последните няколко уикенда.

Волф: Старите ни проблеми се завърнаха

„Мисля, че този уикенд потвърди мнението, че посоката, по която поехме с настройките в последните състезания не беше правилната. Имахме доста сериозно подскачане на „Спа“. Но това се случи и с други отбори, но не колкото нас. Жалко е, че на това ниво много от отборите все още имат проблем с подскачането. Надявам се, че това ще бъде решено в бъдеще.„Определено настройките могат да бъдат променени. Работим много здраво по по-сериозни промени за догодина. Гледаме много предишната генерация коли, от славните години на Мерцедес, за вдъхновение, защото това бяха едни от най-добрите коли в цялата история на спорта. Така че те ни дават насоки накъде да поемем“, обясни Ръсел.

Той също така коментира и първата половина на сезона си и заяви, че до момента сезонът му се разделя на две половини.

„Сезон от две половини – първите шест състезания бяха много силни, но последните шест не толкова. Имаме идеи защо това се получи, имахме много изпуснати възможности този сезон поради различни причини. Някои бяха от мои грешки, други бяха повреди като в Австралия например, където загубихме доста точки.„Но, ако не се бориш за първото място в пилотския шампионат трябва да максимизираш класирането си в конструкторския, а за сега ние правим това. Сигурен съм, че след лятната пауза ще сме много силни, а имаме подготвени и подобрения. Убеден съм, че ще спечелим второто място в отборния шампионат и ще скъсим разликата (до Ред Бул)“, заяви британецът.

Във временното класиране при конструкторите Мерцедес заема втората позиция с 247 точки и пасив от цели 256 от Ред Бул. Авансът на „Черните стрели“ пред екипа на Астън Мартин е 51 точки.

В пилотския шампионат Ръсел заема шестото място с 99 пункта, колкото има и петият Шарл Леклер. В същото време Люис Хамилтън е четвърти, с актив от 148 точки, с една по-малко от третия Фернандо Алонсо.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти