Никола Цолов не взе точки в стратегическата лотария на "Спа"

Никола Цолов финишира на 17-то място в основното състезание на пистата „Спа“, което ще се запомни с истинската стратегическа лотария.

Малко преди старта над „Спа“ заваля за пореден път този уикенд и пилотите трябваше да избират дали да рискуват със сликовете, или да заложат на сигурното с мокрите гуми. Пол Арон, Тайлър Барнард, Никита Бедрин, Алехандро Гарсия, Себастиан Монтоя, София Фльорш, Мари Боя, Оли Грей, Идо Коен и Роберто Фария заложиха на мокрите гуми, което се оказа и правилният избор.

Още в първите обиколки те се изтреляха до челото на класирането и бяха с по над 10 секунди по-бързи от своите съперници, които бяха с гумите за сухо. Сред тях беше и Никола Цолов, който в един момент потъна до дъното на топ 20.

Пилотите със сликовете получиха втора надежда за добро класиране на изсъхващата писта, когато след инцидент на Оли Гьоте на „Червената вода“ имаше кола на сигурността. При нея лидеърт Арон, Боя, Коен и Грей направиха странния избор да сменят мокрите си гуми с такива за сухо.

Много бързо след рестарта се видя, че това е бил грешният ход, тъй като отново пилотите с мокрите гуми бяха много по-бързи. Едва във финалните 2-3 тура сликовете започнаха да се представят по-добре от мокрите гуми, но тогава беше твърде късно, за да могат пилотите с тях да притеснят лидерите.

Така победата днес бе за Барнард, който триумфира пред стартиралия 23-ти Менсъл, а тройката допълни Бедрин. В топ 5 влязоха още Гарсия и вчерашният победител Колет, който в последните метри изпревари Монтоя и Фльорш със сликовете си. За Монтоя остана петото място, а Фльорш стана първата дама, която печели точки в модерната история на Формула 3, благодарение на седмата си позиция. Точки от днешния старт взеха още Арон, стартиралият първи Пепе Марти и Франко Колапинто.

За Българския лъв Никола Цолов остана 17-та позиция в това хаотично състезание, в което той успя да се опази от инциденти и грешки. Въпреки това уикендът в Ардените може да бъде отбелязан като позитивен за него, тъй като вчера той взе първите си точки във Формула 3, а в петък записа най-добрата си квалификация от началото на годината.

Обрат на "Спа": Цолов мина на 7-о място, взе и точки

В генералното класиране Никола заема 23-то място с четирите си точки от вчерашния ден. Днес той бе изпреварен от Гарсия и Фльорш, които спечелиха много от избора си да карат с гумите за мокро.

В челото на подреждането Габриел Бортолето има аванс от цели 38 точки в спора за титлата, кръг преди края на сезона. Това означава, че бразилецът ще се нуждае от само една точка в хода на уикенда на „Монца“, за да си гарантира титлата. Неговите единствени останали съперници в спора за нея са Арон и Марти, които изостават със съответно 38 и 39 пункта от пилота на Трайдънт.

Уикендът на „Монца“, с който ще приключи сезон 2023 във Формула 3 ще се проведе между 1 и 3 септември, по време на Гран При на Италия във Формула 1.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти