От ФИА искали да има чакъл на последните два завоя на "Ред Бул Ринг" още тази година

След миналогодишното издание на Гран При на Австрия във Формула 1 рейс директорът Нилс Витих е препоръчал на шефовете на пистата „Ред Бул Ринг“ да променят зоните за сигурност на последните два завоя. Препоръката на германеца е била там да бъде поставен чакъл, който много лесно ще реши проблема с границите на пистата, който се превърна в една от водещите теми през изминалия уикенд.

Още в петъчната квалификация имаше 47 изтрити обиколки, но спрямо случилото се в състезанието вчера, това си беше малкият Дявол. В хода на вчерашната надпревара стюардите са получи 1200 сигнала за потенциални нарушения от страна на пилотите на бързите финални два завоя.

47 заличени обиколки в квалификацията във Формула 1

Тъй като всички тези сигнали нямаше как бъдат разгледани по време на самото състезание комисарите останаха на своите работни места часове след финала. Реално крайното класиране от състезанието бе обявено над пет часа след развяването на карирания флаг, а то стана факт, след като стюардите дадох нови 12 наказания.

Още 12 наказания бяха дадени след Гран При на Австрия, в топ 3 няма промени

Оказва се обаче, че всичко това е можело да бъде спестено, ако собствениците на „Ред Бул Ринг“ са били спазили препоръките на Витих след миналогодишното издание на състезание. Тогава също имаше много полемики относно ограниченията на финалните два завоя, чиято конфигурация прави много лесно излизането извън белите линии.

Шефът на Ред Бул: Изглеждахме като аматьори

Тогава Витих е инструктирал на тези два завоя да бъде поставен чакъл в зоната за сигурност, който да послужи за естествена бариера за пилотите. Тази инструкция обаче не е била спазане, тъй като „Ред Бул Ринг“ домакинства и на MotoGP, а изоскванията за зоните за сигурност в кралския клас са малко по-различни.

Волф предложи две решения за проблема с границите на "Ред Бул Ринг"

В миналото на тези два завоя имаше легнали полицаи, но те бяха премахнати след няколко инцидента в последните години, при които пилоти получиха тежки контузии на гръбначните си стълбове след преминаване през легнал полицай. Със сигурност обаче след случилото се миналия уикенд ФИА ще натисне по-сериозно собствениците на „Ред Бул Ринг“ да направят нужните корекции, за да се избегнат подобни комични ситуации, като тази от изминалия уикенд.

Пилотите във Ф1 доволни от една промяна на „Ред Бул Ринг“

През 2021 година зоната за сигурност на изхода от завой №6 на „Ред Бул Ринг“ бе променена и двойният бордюр бе заменен от чакъл. Тогава това се хареса на пилотите, тъй като така те получиха ясно физическо ограничение, което ясно има казваше къде е границата на пистата.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти