Верстапен се размина с наказание след квалификацията в Австрия

Световният шампион Макс Верстапен се размина с наказание след днешната квалификация за Гран При на Австрия и ще запази полпозишъна си за неделното състезание на „Ред Бул Ринг“.

Нидерландецът бе привикан да дава обяснение при стюардите, тъй като бе обвинен в това, че е блокирал Кевин Магнусен в заключителните минути на първата фаза на квалификацията. При въпросния инцидент Верстапен се движеше бавно върху състезателната линия на изхода от първия завой на австрийското трасе, когато Магнусен бе в летяща обиколка.

Това принуди пилота на Хаас да измени своята траектория, за да избегне удар със световния шампион. Комисарите обаче прецениха, че това изменение в траекторията на датчанина не е било твърде голямо. Те също така отчетоха, че загубата на време от страна на Магнусен в този сектор не се дължи толкова на случката с Верстапен, а по-скоро на агресивната атака на вътрешния за първия завой бордюр от страна на пилота на Хаас. Според комисарите това е попречило на гладкото ускорение на Магнусен, като това е било подкрепено от данните от телеметрията и видео записа от колата на датчанина.

Стюардите също така добавиха, че фактът, че тази обиколка на пилота на Хаас по-късно е била изтрита заради излизане извън границите на пистата в завой №10 не е било от значение при взимането на тяхното решение да не наказват Верстапен. 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти