Отборите имат пълна вяра на Пирели преди важната промяна в правилата

В началото на тази седмица отборите на Мерцедес и Ферари участваха в двудневен тест на Пирели на пистата „Каталуния“ край Барселона.

Основният обект на изпитанията на испанското трасе бяха гумите, които италианската компания разработва за сезон 2024. Голяма промяна в тях ще бъде, че те няма да се нуждаят от предварително загряване преди да се използват.

Ферари и Мерцедес тестват гуми, които нямат нужда от подгряване

След Гран При на Великобритания ще има още един такъв тест на „Силвърстоун“, в който участие ще вземе и тимът на Ред Бул, а след тези изпитания на британското трасе Пирели ще представи всички събрани данни на отборите. Те на свой ред ще трябва да ги разгледат, след което ще има гласуване дали от догодина да бъде премахнато предварителното подгряване на гумите.

Рикардо се връща зад волана на кола от Формула 1 през юли

Преди това гласуване директорът по представянето на Астън Мартин Том Маккълоу заяви, че отборът имат вяра на Пирели, че италианската компания ще успее да постигне желаните цели. Увереността е подплатена от въведението в Монако нови гуми за изцяло мокра настилка, които не се нуждаят от предварително подгряване.

„Ние имаме тотална вяра на Пирели – каза Маккълоу – Те разработиха и въведоха новата гума за мокра настилка в Монако, която е трудна писта, на която да накараш гумите да работят. Ние напълно вярваме на Пирели и подкрепяме тяхната програма. Мисля, че те предприемат необходимите стъпки и въвеждат нови неща, чак когато са сигурни, че те работят.“

Сайнц и Шумахер завършиха теста на Пирели в Барселона

Отборният инженер на Ферари Джок Клиър пък говори за провелия се по-рано тази седмица тест в Барселона, в който тимовете кара „на сляпо“. Под това се разбира, че тимовете не знаят какво точно тестват и единствено са наясно с това какво Пирели иска от тях като програма.

„Ние сме слепи по време на тези тестове и така и трябва да бъде. Така че ние не знаем какво точно тестваме. Знаем каква ще е програмата ни, но не знаем какви точно са разликите в гуми, само знаем какви са целите ни.„Пирели вече показаха, че са добри в това да постигат желаните от тях резултати. Всички тестове на Пирели, в които ние сме участвали, са завършвали с подобрение в нещата, които бяха нашия фокус“, обясни Клиър.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти