Протести отложиха жребия за Световното по футбол до 20 години

Тегленето на жребия за Световното първенство по футбол за младежи до 20 години, което трябваше да се проведе в Индонезия следващата седмица, е отложено, съобщи Ройтерс.

Причината е, че губернаторът на Бали е отказал да приеме отбора на Израел. 

Индонезийската футболна асоциация обяви, че жребият, който трябваше да се проведе в петък, е отменен. ФИФА също потвърди новината. Турнирът с участието на 24 тима е планиран да се проведе от 20 май до 11 юни в шест града и Израел трябваше да направи дебют в Мондиала.

Вестник "Джакарта Поуст" съобщи по-рано този месец, че губернаторът на Бали Уаян Костер е написал до Министерството на младежта и спорта с молба да "приемат политика, забраняваща на израелския отбор да се състезава в Бали" заради конфликта с Палестина.

Вече може да спечелите 200 000 лева от Sportal.bg в новата секция "Домът на феновете"

"Губернаторът на Бали Уаян Костер е против присъствието на израелския национален отбор в турнира. Това може да е причина ФИФА да отмени жребия за Световното първенство U20", се казва в изявление на футболната федерация на Индонезия.

По-рано този месец протестиращи излязоха в столицата Джакарта, развявайки индонезийски и палестински знамена, и настояваха Израел да не бъде допуснат до участие.

Населението на Индонезия е предимно мюсюлманско. Повечето индонезийски мюсюлмани изповядват умерен исляма, но през последните години се наблюдава нарастване на религиозния консерватизъм, който се промъкна в политиката, пише Ройтерс.

Индонезия също се опитва да възстанови репутацията си след ужасния инцидент през октомври миналата година, който доведе до смъртта на 135 души на стадион в Източна Ява. Тогава десетки фенове бяха смазани в тълпата, докато бягаха към изходите, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне привържениците.

Още от Футбол свят

Виж всички