Алези обясни защо Гран При на Франция изпадна от календара на Формула 1

През 2018 година надпреварата за Гран При на Франция се завърна в календара на Формула 1 след близо 10-годишно отсъствие. След само четири издания в рамките на пет години обаче тя отново изпадна от графика на шампионата, а новият президент на пистата „Пол Рикар“ Жан Алези обясни защо се стигна до този развой на събитията.

По думите на бившия пилот на Тиръл, Ферари, Бенетон, Заубер, Прост и Джордан причините Формула 1 отново да си тръгне от Франция са изцяло политически и нямат нищо общо със самото състезание, което през последните години се провеждаше именно на „Пол Рикар“. Между 1991 и 2008 домакин на Гран При на Франция бе „Маникур“, която замени „Пол Рикар“, където надпреварата се провеждаше в голяма част от 80-те години на 20 век.

Без Гран При на Франция в близко бъдеще

„Проблемът на Формула 1 във Франция не е с пистата, а с политиката. Това е може би единственото състезание, което никога не е посещавано от държавния глава, с едно изключение. Помня веднъж (Франсоа) Митеран дойде на „Маникур“, но заради своето желание състезанието да е там. Оттогава това не се е случвало.„Проблемът не е в пистата, а в самата държава. Моята друга работа е да съм посланник на Формула 1, така че аз имам директна връзка със спорта. В момента има може би 32 страни, които имат интерес и искат да приемат старт от Формула 1. Последното състезание тук през миналата година беше много успешно, жалко, че го загубихме“, обясни Алези.

Гран При на Франция е едно от състезанията присъствали още в първия сезон в историята на Формула 1 през 1950 година. Самата надпревара се провежда от 1906 година насам, като това я прави една от най-старите в цялата история на автомобилния спорт.

Верстапен каза кое състезание няма да му липсва през 2023

„Присъствието на Гран При на Франция в календара на Формула 1 е хубаво за спорта, но ако ние нямаме възможността това да се случи, то това е заради държавата, която няма интерес в моторните спортове. Формула 1 няма проблем с това да има Гран При на Франция, вината е на Франция.„Разбира се, моята нова роля изисква да изпратя писмо и до поискам среща с президента на Франция (Еманюел Макрон), но не знам дали това ще се случи. Ако все пак стане и ние успеем да върнем Гран При на Франция, то аз ще съм най-щастливия човек на света.„Сега Алпин и Рено са много силни във Формула 1. Това обаче не се дължи на Франция, а на факта, че самата Формула 1 в момента е много силна. Ако аз успея да отида в Елисейския дворец и да говоря с Макрон, то това ще е много по-полезно, отколкото да говоря с който и да е друг човек“, каза още Алези.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти