Шефът на Порше разказа за провала с Ред Бул

Главният изпълнителен директор на Порше Оливер Блуме и председател на борда на директорите на Фолксваген най-после реши да разкрие и другата гледна точка за провалените преговори с Ред Бул и също така даде индикации дали наистина производителят на спортни автомобили има бъдеще във Формула 1.

В началото на годината бордът на директорите на Фолксваген Груп одобри по принцип влизането във Формула 1 на Порше и Ауди, като при Ауди нещата се развиват по очакван сценарий – компанията се регистрира като доставчик на задвижващи системи от сезон 2026 и в същото време изкупува акциите на Заубер, който ще се превърне в заводския тим на марката в световния шампионат.

Порше пък започна преговори с Ред Бул за купуването на половината от отбора и също доставка на двигатели, но сделката се провали точно когато всички очакваха успешния й край. Наскоро от ФИА обясниха, че шефовете на Порше не са се отказали от Формула 1 и ще преговарят с други отбори.

Може ли Макларън да работи с Порше от 2026?

„Всъщност, преговорите с Ред Бул минаха много добре – обясни Блуме пред автомобилното издание Speed Week. – Стигнахме до договорка и буквално си стиснахме ръцете, но в последния момент не успяхме да довършим сделката. Ние искахме да сме равноправен партньор.”

Доктор Марко: Не сме подновили преговорите с Порше

След провала на сделката шефовете на Ред Бул Кристиан Хорнър и доктор Хелмут Марко обясниха, че едноименната компания е решила, че иска първият й тим във Формула 1 да запази пълната си самостоятелност. Блуме даде да се разбере, че няма проблем с поведението на Ред Бул.

Има ли все още варианти Порше да влезе във Формула 1?

„Всеки трябва да реши за себе си дали иска да продава акции или не – заяви шефът на Порше. – Ние нямаме проблем с това. Ние участвахме добросъвестно в преговорите. Сега ще видим какво ще се случи в бъдеще и кое ще е интересно за нас. Ние имаме сериозна моторспорт програма и сме се заели сериозно с нея.”

Хорнър с още подробности за провалената сделка между Ред Бул и Порше

Блуме потвърди, че преговорите с Ред Бул от страна на Порше са били водени от Фриц Енцингер – вицепрезидент на марката шеф на моторспорт програмите на Фолксваген Груп, който през миналата седмица напусна компанията с почести.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти