Доктор Марко за Мерцедес и Леклер

Ферари завърши на второ място в класирането във Формула 1 този сезон, но според доктор Хелмут Марко, по-голямата заплаха за Ред Бул догодина ще е Мерцедес. Според бившия пилот и настоящ съветник на световните шампиони Шарл Леклер “все още прави грешки”.

Пилотът на Ферари беше лидер в класирането след първите състезания и изглеждаше фаворит за титлата, но в хода на сезона изостана заради повреди, стратегически грешки на тима и две негови големи грешки. Първата дойде на “Имола”, където 10 обиколки преди финала Леклер се завъртя на “Варианта Алта” и вместо трети, завърши шести. По-късно, във Франция, Леклер беше начело, но в 19 обиколка излетя от трасето и катастрофира, като авансът му в този момент беше 10 секунди. Във Франция Шарл отбеляза третото състезание през сезона, в което отпадна от първата позиция.

Точно тези грешки на Шарл карат доктор Марко да смята, че догодина Мерцедес ще е по-голямата заплаха за Ред Бул.

Волф: Хамилтън може да кара още няколко години

“Ние имаме потенциал за подобрение по отношение на надеждността - обясни доктор Марко пред SportBild. - В първите три състезания записахме три отпадания заради технически повреди. А в Бразилия не намерихме точните настройки. Записахме изключителен сезон, но не всичко беше перфектно. И все още имаме нужда от перфектен ден, за да победим Мерцедес и Ферари.”

Мартин Брандъл: Ферари да вземе чужденец!

Доктор Марко прогнозира и какво можем да очакваме през следващия сезон.

Хорнър не вижда реални съперници на Макс

“Ферари ще са силни догодина, но Мерцедес ще са по-силни като цялостно представяне - коментира съветникът на шампионите. - Особено с пилот като Люис Хамилтън. Той все още е топ пилот. Ферари също разполага с много добър пилот в лицето на Леклер, но той все още прави грешки.”

Ферари плаща 1,5 милиона долара на Биното

Тази година Леклер спечели три състезания, Хамилтън - нито едно, но Марко прогнозира, че това ще се промени догодина.

Доктор Марко: Не сме подновили преговорите с Порше

“Опасявам се, че догодина Хамилтън ще сложи край на серията без победи - прогнозира Марко. - Мерцедес успяха да си пробият път напред този сезон. Все още не са ни настигнали, но те ще имат повече време в аеродинамичния тунел, за да развият новата си кола. Но аз не съм особено притеснен. При нас всичко за 2023 върви добре, а Макс е най-добрият пилот във Формула 1.”

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти