Окон: Радвам се, че взех повече точки от Алонсо

Естебан Окон обясни, че е много доволен от това, че този сезон е спечелил повече точки от именития си съотборник в Алпин Фернандо Алонсо. За догодина Окон ще е лидер на Алпин във Формула 1, като ще си партнира с дебютанта Оскар Пиастри, а Алонсо отива в Астън Мартин на мястото на Себастиан Цетел, който сложи край на кариерата си.

За 21 години във Формула 1 само веднъж Алонсо е взимал по-малко точки от своя съотборник и това се случи през 2015 в Макларън, където той и Джейсън Батън се озоваха в дъното на класирането - Батън събра 16 точки, а Алонсо - само 11.

В още два случая съотборниците на Алонсо са били с равен брой точки с него - при първата му година във Формула 1 Тарао Маркес в Минарди завърши по-напред от него, но и двамата не взеха точки, а през 2009 Люис Хамилтън и испанеца събраха по 109 точки, но бяха класирани втори и трети, като това се определи по броя спечелени втори места, тъй като имаха по 4 победи.

Кой заплаши Алонсо и Окон с уволнение в Бразилия?

Миналата година Алонсо взе с 7 точки повече от Окон, но този сезон французинът го изпревари с 11 пункта.

Окон: Винаги ще уважавам Алонсо!

“Много се радвам, че взех повече точки от Фернандо, които записа и много отпадания, но и аз имах технически проблеми тази година - обясни Окон. - Фернандо е много, много бърз пилот. Трябваше с много да подобря представянето си тази година и това, че завърших пред него ми носи сериозно удовлетворение.”

Алонсо „няма търпение“ да си тръгне от Алпин

Окон допълни, че Алпин изпълни целта си този сезон - 4-о място при конструкторите, но обясни, че той самият не е доволен, че не успя да се качи на подиума. Но потвърди, че стресът е бил огромен в последното състезание, в което Алонсо отново отпадна заради повреда.

Естебан Окон пред Sportal.bg: До края на сезона ще има много изненади

Този сезон Алонсо има 6 отпадания заради повреди, а Окон - две.

“В Абу Даби завърших 7-и, което се оказа достатъчно за 4-ото място на Алпин при конструкторите, ако имаше още една обиколка и може би щях да догоня Ландо Норис - обясни Окон. - В това състезание загубих два килограма и половина от стрес, но това е най-силният ми сезон във Формула 1 като сбор от точки.”

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти