Славия съсипа Левски на "Герена", "сините" отново на колене пред "белите"

Отборът на Славия отново нокаутира Левски с 2:1. Този път “белите” го сториха на стадион “Георги Аспарухов”, като оставиха 26-кратните шампиони без победа в седми пореден мач от efbet Лига. Това е антирекорд за клуба, който от 1952 година не беше записал такава серия без успех в първенството.Ивелин Попов, който се завърна след травма, бе точен с глава в 20-ата минута. Той пропусна дузпа в 55-ата минута, след като Вуцов парира неговия изстрел. Емил Виячки изравни в 77-ата минута, а 90-ата минута Ерол Дост матира домакините. Още в третата минута попадение на Ахмед Ахмедов бе отменено поради засада след намесата на ВАР.Това е четвърта победа с 2:1 на Славия срещу Левски на "Герена" от март 2020 година, като в този период от пет мача "сините" имат само една победа пред своя публика срещу най-стария столичен клуб, който определено се превърна в черната котка на домакините.

Много грозни сцени имаше след мача, като в гостуващия сектор стана масов бой между фенове на двата тима, след като ултраси на домакините нахлуха в него, провокирани силно от щастливите привърженици на гостите, които преди това влязоха в междинния сектор да дразнят публиката за загубилия тим.

Преди двубоят собственикът на "сините" Наско Сираков награди легендата на клуба и българския футбол Добромир Жечев, единственият роден участник на четири световни първенства, по случай 80-ия му рожден ден.

Наско Сираков награди Добромир Жечев по случай юбилея му

В състава на Левски имаше една промяна спрямо последния двубой със Спартак (Варна), завършил 2:2. Опитният Ивелин Попов зае мястото на 17-годишния Борислав Рупанов на върха на атаката.

Мъри заложи отново на Пламен Андреев под рамката, а Жереми Петрис, Сонко Сундберг, Хосе Кордоба и Цунами бяха в защита. Филип Кръстев и Андриан Краев бяха опорни халфове, докато Георги Миланов, Роналдо и Уелтон действаха зад Ивелин Попов.

Златомир Загорчич направи две смени в стартовия състав от успеха над Черно море (1:0). Венцислав Керчев замени Константин Чешмеджиев, а Тони Тасев се завърна в единайсеторката за сметка на Кристиян Стоянов.

На вратата на тима, избран от Заги, очаквано бе Светослав Вуцов. Христо Попадийн, Емил Виячки, Венцисав Керчев и Людовик Соарес бяха бранители. Кемело Нгуена и опитният Дарко Тасевски бяха пред тях, а Тони Тасев, Емил Стоев и Галин Иванов помагаха на Ахмед Ахмедов в атака.

Двубоят стартира на високи обороти, като след 150 секунди топката спря в мрежата на Андреев. Ахмедов бе изведен зад защита от Галин Иванов след хубава атака с Тасевски и вкара, но след намесата на ВАР главният рефер Георги Кабаков отмени попадението за радост на около 7000 по трибуните.

Гостите продължиха да създават опасни контраатаки, докато домакините отвърнаха с опасен удар с глава, който Вуцов изби в ъглов удар. След него "белите" тръгнаха бързо към вратата на Андреев, но Уелтон спечели единоборство с Тасев преди крилото на гостите да излезе сам срещу вратаря. Скамейката на Славия скочи, тъй като имаше основателни претенции за избутване на бразилеца в гърба на Тасев, но такова не бе отсъдено от Кабаков. 

Хубава атака на Левски отляво донесе предимство на "сините" в 20-ата минута. Цунами бе изведен от Уелтон и центрира отлично от аутлинията, а Попов с глава от няколко метра матира Вуцов за 1:0. Опитният играч, който пропусна последните три мача, бе последният футболист на домакините разписвал се на "Герена" при 1:1 с Локомотив (Пловдив). Той посвети попадението на своите родители, които днес заедно празнуват рождени дни.

Голът даде импулс в играта на домакините, които до края на първата част оправиха няколко далечни удари, но нито един от тях не попадна в рамката на вратата и Вуцов не трябваше да се намесва.

Чак в последните секунди той трябваше да парира удар на Миланов от фал, който бе от границата на наказателното поле.

Втората част започна с факли и димки от двете агитки на домакините в Сектор "Б" и Сектор "А". Славия тръгна по-смело напред, за да гони изравняване, но Иванов стреля лошо от добра позиция. 

В 55-ата минута "сините " пък получиха дузпа за игра с ръка на капитана на гостите след удар на Уелтон. Зад топката застана Ивелин Попов, който стреля в долния десен ъгъл на Вуцов, но националният вратар с отличен рефлекс плонжира и изби топката.

Кристиан Добрев, Мартин Сораков и Иван Минчев влязоха за гостите, а при смяната си Тасевски бе изпратен с аплодисменти и голям транспарант: "Благодарим ти Дарко, завинаги един от нас!"

Роналдо пропусна да удвои преди смяната на Попов и Миланов с Марин Петков и Абдулахи Шеху. Отново Роналдо имаше отличен шанс, но стреля на сантиметри от лявата греда на Вуцов.

В 77-ата минута Емил Виячки шокира "Герена", след като с удар от въздух матира Андреев. Централният бранител бе оставен непокрит при центриране на корнер, Шеху не се ориентира добре и с глава продаде на своя противник, който вкара за 1:1 с първия точен удар на гостите.

По-късно бразилецът се контузи и напусна терена с просълзени очи, а в 90-ата минута влезлият като резерва Дост матира Андреев и Левски. Той получи отлично подаване с пета от Иванов, като Краев и Шеху бяха оставили бившият играч на Лудогорец сам и той с плътен удар по земята съсипа Левски.

Левски не успя да изравни, като пропусна една възможност и записа трета загуба през този сезон и първа на "Герена",  като вече изостава на 15 точки от ЦСКА-София. Предстои гостуване на Вихрен за купата и две визити на Лудогорец в отложен мач за първенство и евентуално за купата, ако в Сандански бъде постигната победа.

"Белите" гостуват на Спортист Своге за Купата, а на 26-и приемат Лудогорц в отложен мач за шампионата.

След мача се разиграха много грозни сцени по трибуните, които само пречат този спорт в България да се развива, като сега се очакват тежки наказания за домакините, които ще влязат в сила през 2023 година, тъй като това бе последната среща на "Герена" за тази календарна година.

ЛЕВСКИ 1:2 СЛАВИЯ1:0 Попов (20)1:1 Виячки (77)2:1 Дост (90)

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Жереми Петрис, Сонко Сундберг, Хосе Кордоба, Цунами, Филип Кръстев, Георги Миланов, Андриан Краев, Роналдо, Уелтон, Ивелин Попов СЛАВИЯ: Светослав Вуцов, Христо Попадийн, Емил Виячки, Венцисав Керчев, Людовик Соарес, Кемело Нгуена, Дарко Тасевски, Тони Тасев, Емил Стоев, Галин Иванов, Ахмед Ахмедов

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти