Гасли се срамува от факта, че е близо до пропускането на състезание

Пиер Гасли заяви, че се чувства засрамен от факта, че е много близо до това да трябва да пропусне едно състезание във Формула 1 заради натрупването на твърде много наказателни точки. Даден пилот получава забрана за участие в един уикенд, ако събере 12 или повече наказателни точки в рамките на 12 месеца, а Гасли в момента има 10 в своя актив.

Той няма да загуби нито една от точките си до 22 май следващата година, което означава, че ще трябва да бъде много внимателен в оставащите два уикенда тази година и първите седем от следващата. 

Пиер Гасли е близо до забраната за участие в едно състезание

„Няма да лъжа, това е неприятна ситуация. По един начин е срамно да съм ситуация да пропусна състезание след сезона, който имах. Не мисля, че съм бил много опасен през последните 12 месеца.„Определено ще е тежко наказание, водим разговори с ФИА как това може да бъде променено в бъдеще. Аз искам да завърша сезона с Алфа Таури по най-добрия възможен начин. Искам да участвам във всички състезания през 2023 година, за да събера възможно най-много точки за Алпин.„Заложени са много неащ, никой не знае какво ще се случи догодина. Може да разполагам със страхотна кола, която да ми позволи да се боря за титлата и ако се наложи да пропусна едно състезание това може да е пагубно за шансовете ми за титлата. Много сложна ситуация“, обясни Гасли.

Гасли не мисли за завръщане в Ред Бул, фокусиран е само върху Алпин

Той събра своите 10 точки заради различни инцидента, като 4 от тях са заради контакт с друг пилот, други 4 заради нарушения зад кола за сигурност или при червен флаг. Освен това той получи по една точка за избутването на Ланс Строл извън границите на трасето в Мексико преди две седмици, както и за твърде много излизания извън границите на пистата в Австрия през месец юли.

Алпин дава равен шанс на Окон и Гасли

„Водим много дискусии с ФИА, за да намерим решение, тъй като в момента правилата са твърде строги към пилотите. Наказанията са твърде тежки, въпреки че не винаги са заради опасно каране, а те могат да имат огромно влияние върху сезона на даден пилот или отбор.„Надявам се този уикенд да имаме повече разговори и да намерим решение, за да не бъда принуден да пропусна състезание. Не това си представях за Формула 1 докато растях и не мисля, че това е правилният подход. Мога да започна следващата година с 10 точки и сериозен риск да трябва да пропусна състезание“, каза още Гасли.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти