България тръгва за Световното след втора победа над Република Корея

Волейболистките от националния отбор на България ще отпътуват за Световното първенство в Полша и Нидерландия след победа в контролите от подготовката си. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели разгромиха Република Корея с 3:0 (25:15, 25:23, 25:19) във втората приятелска среща между двата тима, играна този следобед в зала „Христо Ботев“ в София. По взаимна договорка на двамата треньори се изиграят и допълнителни геймове. Четвъртата част отново отиде на сметката на България - 25:23, докато последният гейм бе за Република Корея - 15:12.

България би лесно Република Корея в първата контрола

Така след успеха в първата проверка вчера с 4:1, сега българските "лъвици" отново бяха категорични в представянето си срещу корейките. Приятелските мачове бяха последни проверки преди Мондиал 2022, като са двете победи дават положителна нагласа и оптимизъм.

Селекционерът на България Лоренцо Мичели направи само една смяна в стартовия състав спрямо вчерашния мач. На мястото на Гергана Димитрова като титуляр започна Мария Йорданова. Останалите в стартовата шестица на България бяха Лора Китипова, Силвана Чаушева, Елица Атанайсийевич, Нася Димитрова, Мира Тодорова и либерото Мила Пашкулева.

Началото на първия гейм на мача бе повече от добро, а България поведе със 7:4. Това доведе до още по-голяма увереност и добри изяви. Блокадата се оказа непреодолима за Република Корея, атаката бе на ниво и авансът набъбна до 19:10. Корейките нямаха сили за съпротива и "лъвиците" спечелиха гейма с разгромното 25:15. Това доведе до известен спад в концентрацията, което позволи на корейките да се разиграят в началото на втората част. Играта тръгна точка за точка до 9:9, след което „лъвиците“ взеха аванс от две точки и го поддържаха. В края на гейма българските момичета стигнаха до геймбол при 24:21, но две грешки позволиха на съперника да се доближи до точка при 24:23. В крайна сметка българките се събраха и затвориха гейма с 25:23.

За началото на третия гейм Лоренцо Мичели направи поредна рокада. В посрещане започнаха Мирослава Паскова и Гергана Димитрова, която се завърна на полето. България продължи стабилното си представяне и поведе със 7:4 в своя полза. Корейките успяха да изравнят при 10:10, след което България не позволи повече противодействие. След две поредни серии от начален удар на Мирослава Паскова и Нася Димитрова, "лъвиците" поведоха със 17:11. Гостенките от Република Корея опитаха последен щурм и намалиха до 21:17, но за повече нямаха сили. България продължи да играе стабилно и спечели с 25:19. Отново двамата селекционери се разбраха да се изиграят допълнителни геймове, като Лоренцо Мичели продължи да прави промени в състава и да изпробва различни варианти. Въпреки това, българските момичета спечелиха и четвъртата част с 25:23. Последният гейм, както вчера, пък беше за Република Корея - 15:12.

Снимки: startphoto.bg

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти