Пропадна ли сделката между Ред Бул и Порше?

Преговорите между Ред Бул и Порше за влизането на германците във Формула 1 са се провалили, съобщи германският сайт F1-insider, който цитира свои източници, близки до двете страни. 

Още пред март борда на директорите на автомобилния гигант Фолксваген Груп одобри бъдещото участие на две от марките на концерна: Ауди и Порше да участват във Формула 1. В Ред Бул упорито не отричаха, че преговарят с Порше, но всеки път уточняваха, че все още не са стигнали до сделка. Сега обаче е много по-вероятно изобщо да не се стигне до такава сделка.

Оказа се, че Ред Бул и Порше не са се разбрали по ред въпроси. Предполагаше се, че Порше ще купи 50% от Red Bull Technologies - компанията, която създава автомобилите на Ред Бул за Формула 1 и която е и шапка на Red Bull Powertrains, където ще се произвеждат задвижващите системи на тима за Формула 1. Но сега стана ясно, че всъщност в Ред Бул са искали да запазят повече от 50% от акциите и на практика Порше да е миноритарен акционер. 

Порше влиза в Ред Бул, уволнява Хорнър и доктор Марко?

Също така от Ред Бул са искали да имат право на вето на всяко едно решение, взето в компанията, а от Порше са пожелали сами да определят стратегията за развитието на компанията. Като това включва и избоар на хора, които да ръководят тима.

Кога ще дойде официалното обявление от Ауди и Порше?

Освен това, на практика сигурните титли във Формула 1 при пилотите и конструкторите този сезон увеличават цената на тима и стойността на акциите на компанията. Така от Ред Бул искат повече пари за акциите, но пъ в Порше не били готови да плащат повече пари.

Официално: Ауди влиза във Формула 1

Според непотвърдени слухове, от Порше са решили да се обърнат към Макларън, където Ауди вече регистрира неуспешен опит да купи тима, а е много вероятно Ред Бул да се обърнат отново към Хонда, тъй като японците дадоха да се разбере, че може и да имат интерес да се върнат във Формула 1 за сезон 2026.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти